Якщо торік у Криму функціонувало близько 500 відкритих місць масового відпочинку, то нині їх поменшало майже на сотню, повідомили у відділі підготовки пожежно-рятувальних сил, спецпідрозділів кримського управління МНС.
Водночас чимало необлаштованих пляжів відкривають нелегально, що призводить до збільшення випадків травмувань і загибелі людей. У багатьох регіонах Криму органи місцевої влади замість того, щоб облаштувати занедбане узбережжя, розбивають території пляжів на дрібні шматки й віддають їх в оренду приватним структурам. Найактивніше в цьому відзначилися місцеві керівники селищ Малоріченське під Алуштою й Сонячна Долина поблизу Судака.
Замість реальних стоянок — віртуальні
Мінкурортів і туризму Криму пропонує внести зміни в перелік туристичних стоянок і місць масового відпочинку, оскільки діючі туристичні стежки й стоянки відрізняються від тих, що задокументовані постановою уряду автономії.
Приміром, у Білогірському районі із семи турстоянок, вказаних у документі, ведеться облік тільки по двох. У Сімферопольському районі із семи туристичних стоянок і 20 місць масового відпочинку облаштовано лише дві, в Бахчисарайському — із 23 — сім, у Судакському — із восьми — дві. Водночас, як і досі, замість вільного доступу до більшості наймальовничіших популярних у туристів природних об`єктів тут знову поширили побори. Часто їх здійснюють особи, які, не займаючись благоустроєм привабливих місць, лише напинають там мотузки чи ставлять неузаконені ніким приватні шлагбауми та безкарно влаштовують побори з відпочивальників «за красу і повітря».
До речі, в Криму налічується понад 900 печер і 15 водоспадів, шість природних заповідників і 16 заказників місцевого значення, 13 пам`ятників природи загальнодержавного й 61 — місцевого значення. Чимало з них стали вотчиною здирників. Навіть східці до візитної картки Криму — Ластівчиного гнізда — заставлено сувенірними ятками, та ще й агресивно налаштовані місцеві мешканці з птахами, крокодилами і зміями не дають проходу відпочивальникам. «Мало того, що тут і так тісно, а часу в курортників замало, так тобі ще й звірів тицяють в обличчя», — скаржаться гості півострова й екскурсоводи.
Обережно, нелегальні атракціони!
В Алушті тільки десята частина підприємців, що займаються прокатом водних атракціонів, працюють легально. Не краща ситуація на всьому Кримському узбережжі. За словами начальника міського відділу курортів і туризму Валерія Петровського, такий стан справ обумовила складність отримання ліцензій для організації прокату водних атракціонів. З метою безпеки курортників міська влада Алушти запропонувала підприємцям, що здійснюють прокат плавзасобів, встановити в морі надувні мости в 300 метрах від берега й там здійснювати посадку відпочивальників.