Ювілейний Всеукраїнський фестиваль духової музики, який вдесяте зібрав у Сумах кращі духові оркестри, відтепер має нову назву.
Засновник фестивалю, головний військовий диригент Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Володимир Деркач зізнався, що зміна назви певною мірою пов’язана з нинішнім конституційним процесом у державі. Тож, на його думку, нова назва — «Сурми України» замість колишньої «Сурми Конституції» — має глибший зміст, адже зміни до Основного Закону викликають неодно-
значне сприйняття у суспільстві.
І це не єдина відмінність цьогорічних «Сурм». За словами представника оргкомітету, начальника відділу Сумської міськради Наталії Цибульської, через фінансову кризу відмовилися взяти участь у фестивалі оркестри з Росії, Білорусі, Франції — із закордонних гостей зміг приїхати лише оркестр Міністерства оборони Грузії. У підсумку кількість колективів зменшилась з чотирнадцяти до десяти, хоча на загальній кількості учасників (близько 600 чоловік) це практично не позначилось. А щодо фінансування — коштів обласного та міського бюджету вистачило, щоб провести «Сурми України» на незмінно високому рівні, хоча без фінансової підтримки Міністерства культури це було досить складно.
Утім, головне — значно зріс художній рівень фестивалю. Так, чи не кожен колектив — а серед них зразково-показовий оркестр Збройних Сил України (м. Київ), оркестри Центрів військово-музичного мистецтва з Вінниці, Чернігова, Одеси, — прибув у супроводі хору та хореографічного ансамблю, тож виступи музикантів нагадували справжнє яскраве шоу. Порадували і дитячі оркестри — окрім «Віртуозів «Імпульсу» з Шостки Сумської області вперше взяв участь у «Сурмах» колектив «Орлятко» з села Солоницівка Харківської області.
Протягом двох фестивальних днів Суми жили у ритмі духової музики. Військові оркестри пройшли марш-парадом Соборною вулицею, виступили на сценічних майданчиках міста над Пслом і завершили свою програму на найбільшому з них — стадіоні «Ювілейному».