Учора президент США Барак Обама прибув із першим візитом до Східної Європи. Американський лідер став першим гостем нового павільйону російського аеропорту «Внуково-2». У Москві в Обами заплановано переговори із президентом РФ Дмитром Медведєвим, бесіду з прем’єр-міністром Володимиром Путіним, зустріч із представниками російських громадських і політичних організацій, а також бізнесменами.
Ну, а почалася програма з покладання вінка до меморіалу, присвяченого героїзмові радянських воїнів у роки Великої Вітчизняної війни, — могили Невідомого солдата в Олександрівському саду.
Після цього відбулися переговори президентів Росії та США. Це друга особиста зустріч Дмитра Медведєва і Барака Обами. Уперше вони зустрічалися в Лондоні на початку квітня в рамках саміту G20.
Після переговорів лідери двох країн підписали документи, зокрема, щодо Афганістану, у військовій і ядерній сферах, в області охорони здоров’я. Однак головна угода, котрої досягнуто, стосується договору про скорочення стратегічних озброєнь — так званого СНО.
Нагадаємо, термін дії документа про скорочення стратегічних озброєнь закінчується у грудні цього року. Договір СНО було підписано в 1991 році. Він зобов’язує Росію та США скоротити кількість ядерних боєголовок до 6000, а їхніх носіїв — до 1600 з кожної сторони.
Водночас у 2002 році в Москві було укладено додатковий договір про скорочення стратегічних наступальних потенціалів, який обмежує число оперативно розгорнутих ядерних боєзарядів у кожної зі сторін до 1700—2200 одиниць. Цих рівнів вони повинні досягти до грудня 2012 року.
Раніше помічник президента Росії Сергій Приходько повідомляв, що за підсумками переговорів президентів двох країн буде підписано документ — «свого роду меморандум, що називається «Спільне розуміння по СНО». «Це буде рамковий документ, який містить орієнтири для роботи над текстом угоди, котра прийде на зміну СНО. Це не юридична угода, а політичний документ», — розповідав він.
За його словами, «ми хочемо, щоб угоду по СНО було підписано до кінця року, але вважаємо, що потрібно все ретельно опрацювати, квапитися з цим не варто». При цьому Приходько підкреслював, що в угоді, «очевидно, будуть цифри або величини» скорочення боєзарядів. «Кількість боєзарядів буде нижче 1700, що стосується носіїв, то тут робота триває», — зазначав помічник президента.
Ну а на спільну прес-конференцію Обами та Медведєва акредитувалося рекордне для таких заходів число журналістів. Увечері в понеділок у резиденції російського лідера відбувся неформальний обід на честь президента США і його дружини.
Сьогодні переговори президентів Росії й США триватимуть. Після їхнього закінчення відбудеться зустріч Обами із прем’єр-міністром РФ Володимиром Путіним. Це буде їхня перша зустріч.
Після зустрічі з Путіним президент США вирушить до Російської економічної школи, де виступить на церемонії вручення дипломів випускникам вузу. Барак Обама також зустрінеться із представниками російських суспільних і політичних організацій, а потім разом із Медведєвим — з учасниками російсько-американський бізнес-саміту.
Завершиться програма візиту американського лідера до Москви ще однією зустріччю із президентом Росії.