Так Віктор Ющенко відповів на запитання кореспондента  РИА «Новости» на прес-конференції, що відбулася в Севстополі під час перебування Президента України на святкуванні Дня флоту України про перспективи взаємин ВМСУ й ЧФ РФ. Відносини Військово-Морських сил України та Чорноморського флоту Росії повинні бути дружніми, наголосив В. Ющенко.

«Військові мають жити дружно. Я — прихильник того, щоб на цій справі якнайменше вправлялися політики. Хоча, на жаль, мені здається, сьогодні це одне з тих полів, на яких розігрується антиукраїнська карта й демонструється протистояння».
Відбувається це, на думку Президента тому, що окремі політики «перебувають у полоні вчорашнього дня, в полоні імперії».
Питання україно-російських відносин, вважає Віктор Ющенко, не настільки складні, щоб їх вважати нерозв’язними. Зі свого боку Президент пообіцяв робити все для того, щоб двосторонні відносини були відкритими, добросусідськими, чесними й справедливими.
Проблему вступу нашої країни в НАТО, що стала каменем спотикання у відносинах України та Росії , варто було б розглядати, спираючись на досвід колишніх країн так званого соцтабору. Поляки, болгари, естонці, латиші й багато інших народів вибрали єдину систему європейської безпеки не за принципом «проти кого дружити будемо».
Інтеграцію України в НАТО Президент закликає росіян розглядати не як додаткові виклики або нові ризики для їхньої країни. Україна гарантує, що на її території не буде солдатів ні інших країн, ні військових блоків, не буде ядерної зброї. З морського, повітряного, сухопутного простору України не виходитиме загроза Росії.
З шести разів проголошення Україною державності п’ять разів вона суверенітет втрачала. Щоразу — через зовнішній чинник. «Не хочу, щоб це повторилося вшосте», — підсумував Президент.
На знімку: командувач Військово-Морських Сил України адмірал Ігор Тенюх вручив кортики випускникам Севастопольського військово-морського інституту імені П. С. Нахімова. У церемонії вручення брав участь Президент України Віктор Ющенко.
 
Севастополь.
Фото автора.