У день майбутніх президентських виборів — 17 січня — запоріжцям пропонують побавитися у ще одну гру для дорослих —консультативний референдум із мовного питання. Таке рішення прийняла на останній сесії міська рада. Щоправда, не одностайно —проти голосували депутати з фракції БЮТ. Але що вони вдіють, коли в раді переважають представники Партії регіонів, Блоку Наталії Вітренко та комуністи...
«Чи вважаєте ви за необхідне для забезпечення прав і основних свобод людини в Україні надати російській мові статус державної мови нарівні з українською?» — на це запитання чекають запрограмованої відповіді від зросійщених городян організатори референдуму і вже потирають руки в передчутті успіху.
Утім, до тріумфу ще далеко, і про це депутатів попередили працівники юридичного відділу міськвиконкому. Адже проведення подібних «демонстрацій» на місцевому рівні заборонено Конституцією України. Та й недешеве це задоволення — викинути на вітер, себто на так званий референдум, 805 тисяч гривень, коли в міському бюджеті утворився дефіцит у десятки мільйонів. Пам’ятається, яка була боротьба за розподіл коштів обласного екологічного фонду, скільки сліз і стогонів про нещасне Запоріжжя!
Затіваючи черговий передвиборний піар, партійці, що засідають у депутатських кріслах, звісно, не обтяжені думами про народ. Вони не їздять у трамваях, не стоять у чергах за дешевою ковбасою, не віддають останні копійки в лікарнях... Тут спрацьовує правило: ситий голодному — не товариш. На літнє оздоровлення дітей пільгових категорій у міському бюджеті і півтора мільйона не знайшлося, а 800 тисяч на референдум — будь ласка! Тим більше, що справжньою російською мовою в Запоріжжі й не пахне — від місцевої говірки інтелігентних петербуржців аж тіпає.
 
Запорізька область.