В ялтинській Білій дачі, домі-музеї Антона Павловича Чехова, — незвичайна виставка: під п’ятьма обкладинками томиків із назвами найвідоміших творів лікаря, письменника і драматурга зібрано їхні пахощі — дух творів. Задум створити «ароматні книжки» прийшов до Ірини Обухової, психолога-терапевта Кримського медуніверситету, на алеях саду, який 110 років тому сам висадив класик. У саду Чехова пані Ірину осяяла думка: навіть через півтора століття від дня народження письменника ми вдихаємо ті само запахи й аромати виплеканих ним рослин, що й сам Антон Павлович.
Відтак психолог і музикознавець заходилася розширяти спектр емоційно-чуттєвого сприйняття всього, створеного в Ялті Чеховим. Ірина Обухова з юності захопилася пошуком зв’язків феноменів музики і пахощів. Вивела визнані у світі терапевтичні формули сприятливих для людського організму мелодій та ароматів. Дослідниця класифікувала запахи за їхнім впливом на нашу підсвідомість: заспокійливі і збудливі, тривожні і сумні, такі що бадьорять або заколисують, додають радості або журби. Вона вважає, що пахощі — це надто серйозна субстанція, надіслана нам з небес. Запах лимона — підбадьорить, кропу — підніме настрій і перенесе на хвилі веселощів, а ладану — надасть зосередженості й філософського настрою, шавлії — життєвих сил. Поєднання різних пахощів та ароматів дає просто вражаючі для нашого емоційного стану і здоров’я ефекти.
Оскільки Ірина Обухова здавна добре знає твори улюбленого письменника, то залишилося тільки поновити в пам’яті описи природи й саме ті місця з його ялтинського доробку, де йшлося про душевний стан персонажів. Потім довелося досконало вивчити всі майже 150 видів рослин, які понині прикрашають ялтинську Білу дачу Чехова. А тоді — ще раз вчитатися в різні твори письменника й потім гармонізувати комбінації із запахів та ароматів, які, за задумом дослідниці, мали бути органічно пов’язані з певним твором у своїй завершеній гамі, найповніше відтворювати його головний мотив, настрій і дух.
Композиції ароматів саду письменника склалися в перший том книжки «А. Чехов. Вибране», де вмістилося п’ять мініатюрних книжечок під палітурками яких не сторінки, а флакони із сумішами натуральних ефірних масел, що несуть аромат і дух творів «Вишневий сад», «Наречена», «Три сестри», «П’єса без назви», «Вічна весна». Під кожною обкладинкою — композиції пахощів з домінуючими ароматами близько десятка рослин саду Чехова. У «Вишневому саду» домінує екзотичний запах пачулі, в який уплетено аромати розмарину, кедру і кипарису. В «Нареченій» превалюють пахощі п’янкої троянди, холодної м’яти і кипарису. У «Трьох сестрах» ніжні жіночі пахощі змагаються з різкими чоловічими: меліси з кедром і розмарину з лавром, кипарисом і кедром. У «П’єсі без назви» пануючий запах шавлії нагадує про безмежні літні поля. А «Вічна весна» — єдиний з добірки ароматомиків нелітературний твір: так Чехов називав свій ялтинський сад біля моря.
До речі, під час оксамитового сезону, цілу осінь у флігелі будинку-музею Чехова йтимуть вистави ароматеатру Ірини Обухової. Головними дійовими особами стануть пахощі. Про них і розповідатиме авторка проекту. Вона коментуватиме свої аромакомпозиції, зачитуючи уривки із творів Чехова, написаних тут, проводитиме дегустації запахів.
...А вже тепер, у переддень 150-річчя від дня народження класика, в Криму тривають читання «Завжди актуальний Чехов».
 
Крим.