У цьому переконаний народний депутат, лідер руху «Фронт змін» Арсеній Яценюк (на знімку). Він повідомив, що ухвалені Верховною Радою в першому читанні зміни до закону про вибори Президента є фактичним втіленням ідеї вибору очільника країни в парламенті. 
Згідно з запропонованими нововведеннями, буде створено новий механізм формування територіальних і дільничних виборчих комісій. Зокрема, документом пропонується закріпити право на подання кандидатур до складу виборчих комісій за депутатськими фракціями. Раніше це робили кандидати в Президенти. Подання до ЦВК вноситиметься за підписом голови фракції, до ДВК — за підписом голови фракції або за його дорученням уповноваженим представником у відповідному територіальному окрузі. Кандидатури, внесені до складу виборчих комісій парламентаріями, включаються обов’язково, а кандидатами на пост Президента — за результатами жеребкування.
Такої практики раніше в країні не було, наголосив Арсеній Яценюк. Фактично цим нововведенням вибори глави держави зводяться лише до реалізації права громадян на голосування, але не на вибори, бо обмежуються права кандидатів, які самовисуваються, або висуваються політичним партіями, не представленими у парламенті. Водночас кандидати від сил, представлених у Верховній Раді, матимуть штучно створені привілеї. Особливо загрозливою ця тенденція виглядає у світлі сучасної політичної ситуації, коли у парламенті існує п’ять політичних сил. Якщо вони згідно з пропонованою редакцією закону внесуть по дві кандидатури, які не можна буде відхилити, їх назбирається десяток, а загальний склад ТВК і ДВК малих виборчих дільниць, приміром, усього становить 15 осіб. Враховуючи здатність парламентаріїв «домовлятися», можна припустити, що в комісіях буде створено ситуацію, коли більшість членів представлятимуть одного кандидата на пост глави держави, наголошує Арсеній Яценюк. На його думку, запропоновані зміни є «абсурдними, антидемократичними, і такими, що не ґрунтуються на будь-яких законних підставах, або грубо порушують принцип рівності кандидатів». На думку політика, автори законопроекту (Олександр Лавринович, Андрій Портнов, Роман Зварич та Олена Лукаш) намагаються шляхом таких корекцій чинного законодавства «просунути» найскандальнішу позицію «ново-коаліційних» конституційних змін, а саме про вибори Президента в парламенті.
Запропонований законопроект передбачає ще цілу низку загрозливих, на думку Арсенія Яценюка, змін. Як от, приміром: підсумковий протокол вважатиметься легітимним, навіть якщо хтось із членів комісії не погодиться його підписати, особлива думка членів комісії не вноситиметься в протокол, а подаватиметься на окремому аркуші, ЦВК отримає право знімати кандидатів з виборів на власний розсуд, без розгляду в суді. Арсеній Яценюк планує звернутися до країн великої вісімки, Ради Європи та ОБСЄ, аби попередити ухвалення таких змін до закону про вибори Президента України. Якщо ж це не допоможе, і документ усе ж таки приймуть в цілому, політик обіцяє звернутися в Конституційний Суд, аби попередити «наймасштабнішу фальсифікацію виборів глави держави».