Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко (на знімку), перебуваючи на Дніпропетровщині, зустрівся з колективом ДКБ «Південне», а також поспілкувався з журналістами. На прес-конференції, зокрема, йшлося:

Про «Громадянську позицію»
Заснована А. Гриценком громадська організація з такою назвою планує брати участь у виборах різних рівнів — від сільських до Верховної Ради. Що стосується принципу проведення майбутніх місцевих та парламентських виборів, то, на його переконання, вибори до місцевих рад, включаючи обласну, мають проводитися винятково на мажоритарній основі, а до Верховної Ради та парламенту Криму — за пропорційною системою з відкритими списками кандидатів. Також А. Гриценко заявив про своє негативне ставлення до ідеї двопалатного парламенту в Україні, бо це тільки уповільнить роботу парламенту.
Про вибори
Передвиборна президентська кампанія в Україні фактично розпочнеться у другій половині жовтня, а не у вересні — з огляду на «спільне бажання» скоротити її тривалість до трьох місяців, прогнозує народний депутат. При цьому А. Гриценко підтвердив свій намір балотуватися на посаду глави держави. «Я відбувся в цьому житті, але не можу спокійно дивитися на те, що твориться навколо. Я вирішив жити в Україні, але не хочу жити в такій Україні. Я хочу поборотися за іншу країну. Якби я бачив сильнішого із тих, хто називає себе кандидатами, а тим більше переможцями, якби я бачив людину, яка більш ефективно, більш професійно, більш відповідально виконає функції глави держави і Верховного командувача Збройних Сил, яка більш відповідально може відстояти український інтерес, я б не висував свою кандидатуру», — так він пояснив своє рішення.
Про «Конституцію порядку»
Відповідаючи на запитання «Голосу України», за допомогою яких важелів, у разі обрання Президентом, він збирається міняти ситуацію в країні, А. Гриценко запропонував ознайомитися з його проектом «Конституції порядку», де пропонується скасувати недоторканність депутатів, ліквідувати райдержадміністрації та змінити функції обладміністрацій — із розпорядчо-директивних на координаційно-контрольні (але не створювати їхні філії в районах, як пропонує В. Ющенко). А головне — дати право Президентові самому створити і очолити уряд. Тоді, каже він, в Україні буде один уряд, а не три, і Президент матиме змогу виконати свої передвиборні обіцянки.
Про відносини з Російською Федерацією
Щодо відносин з РФ, то вони мають бути взаємовигідними й рівноправними, — вважає він. «Коли хтось говорить, що Росія на Україну тисне, я поставив би питання по-іншому: це Україна дозволяє на себе тиснути. Росія проводить свою сильну, часом дуже сильну, часом дуже агресивну політику, відстоюючи свої інтереси. Так само повинна діяти Україна», — сказав А. Гриценко.
 
Дніпропетровськ.