Дві поспіль спроби фракції БЮТ затвердити цього тижня новий склад Кабінету Міністрів зазнали невдачі. Партія регіонів стійко витримала свою лінію: спочатку — зміни в законодавстві про прожитковий мінімум і мінімальну зарплату, потім — кадрові питання. Два позачергові пленарні засідання Верховної Ради завершились лише виділенням 10 мільярдів для фінансування об’єктів, які готуються до Євро-2012, а ще — складанням повноважень народним депутатом від фракції БЮТ Віктором Лозінським.

Власне, довкола цього колишнього народного обранця розгорталися політичні, і не тільки, події. Нагадаю: декілька тижнів тому країну сколихнуло вбивство селянина в Голованівському районі на Кіровоградщині. Спочатку Віктор Лозинський і його гості — районний прокурор і начальник райвідділу міліції — стверджували, що вони захищалися, а постраждалий помер у лікарні. Цікаву позицію зайняли його колеги із фракції БЮТ. Вони казали про те, що пана Лозінського треба представити до нагороди, розповідали про його чесноти. Особливо палко відстоював підозрюваного у скоєнні злочину Володимир Яворівський. То, може, і йому варто було б написати заяву про складання депутатських повноважень?

Не відставав від них і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який в ефірі одного з телеканалів заявив про те, що в підозрюваних не було навіть зброї у руках. (Зроблю невеликий відступ і наголошу: за такі слова, які потім спростовує слідство, міністр має подати у відставку. Адже слово — не горобець. Тим паче після «підмоченої» скандалом в аеропорту Франкфурта-на-Майні репутації, внаслідок якого постраждав імідж країни.) Напевно, потрібно замислитися над своєю поведінкою і першому віце-прем’єру Олександру Турчинову, який також захищав свого колегу по партії, і теж подати у відставку. Бо як можна пропагувати Боже слово і захищати підозрюваного в порушенні головної Божої заповіді — «Не убий»!

Слідство ще триває, відкриваються нові факти. Сподіватимемося, що новітні «феодали» — інакше таких людей назвати не можна — отримають по заслугах. Не зрозуміло інше, як такі люди потрапляють у списки партійної сили, девізом якої був слоган «Справедливість є! За неї варто боротися»? Чому громадяни голосують за демагогів і лицемірів?

Наступний тиждень Верховна Рада працюватиме в сесійному режимі. Отож будемо сподіватися, що народні обранці прислухаються до слів Голови Верховної Ради Володимира Литвина і приймуть закон про вибори народних депутатів за відкритими списками, щоб наші громадяни більше не купували «котів у мішках».