Хоча не всі запоріжці ознайомилися із проектом змін до Конституції, запропонованим Президентом України, в їхньому ставленні до держави і своїх громадянських прав та обов’язків простежується система усталених поглядів. 
Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного у червні громадською організацією «Південноукраїнський гуманітарний альянс» на території регіону. Було опитано 1300 жителів області, 54 відсотки яких висловилися за прийняття Основного Закону на всеукраїнському референдумі. Прихильники його загальнонародного ухвалення переважають у всіх соціально-професійних та поселенських групах. Ще чверть опитаних пропонує приймати його новий текст на засіданнях спеціально створеної Конституційної асамблеї, що, на їхню думку, дозволить уникнути політизації та значно підвищить якість законотворчості. І лише 9 відсотків респондентів згодні довірити коригування Основного Закону парламентаріям.
Примітно й те, що 79 відсотків опитаних хочуть особисто обирати главу держави, і лише 3 відсотки готові передати це право народним депутатам. Переважна більшість жителів області віддає перевагу відповідальній місцевій владі, що повинна спиратися не на партійні доктрини, а на професійних та відданих фахівців. Про це свідчать відповіді на запитання стосовно моделі формування рад. Причому лише 7 відсотків респондентів висловилися за збереження пропорційної системи із «закритими» виборчими списками, а 48 — бажають обирати не «темну конячку», а голосувати за конкретних кандидатів. Тобто, майже половина запоріжців виступає за повернення до мажоритарної системи виборів, хоча кожний п’ятий з опитаних не такий категоричний і не заперечує проти пропорційної системи з «відкритими» списками.
Ці дані оголосив, відкриваючи засідання ради старійшин, голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух.
— Хоча деякі положення проекту виявилися занадто складними для розуміння широкого загалу, в цілому цифри переконують, що народ не готовий відмовитися від частини своїх прав, подарувавши їх депутатам, — зауважив він.
З такою позицією згідні й члени ради старійшин. Серед іншого лунали й пропозиції про введення механізмів відповідальності представників влади, зокрема парламентаріїв, і критика існуючої виборчої системи, котра робить народного обранця підзвітним не його виборцям, а партійному керівництву. Та головною передумовою ефективного функціонування держави, запорукою суспільної злагоди і добробуту, на думку всіх без винятку учасників дискусії, є активна участь у житті держави громадян, суворе дотримання законів та безумовне виконання конституційних норм і положень.