Ранкове засідання 3 липня

Ініціатором скликання позачергового засідання виступила фракція БЮТ. Було зібрано підписи 152 народних депутатів, а до розгляду запропоновано три питання: кадрові призначення, внесення змін до Конституції про скасування депутатської недоторканності та прийняття рішення у зв’язку зі зверненням Генеральної прокуратури щодо давання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт народного депутата від БЮТ Віктора Лозінського. Він сам звернувся до парламенту з проханням позбавити його депутатського імунітету — Голова Верховної Ради Володимир Литвин зачитав на погоджувальній раді заяву В. Лозінського про складання депутатських повноважень.
Однак Партія регіонів знову заблокувала трибуну Верховної Ради, наполягаючи й надалі на включенні до порядку денного та результативному голосуванні за закон про підвищення соціальних стандартів — мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Крім того, регіонали продовжували вимагати відставки міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та міністра освіти і науки Івана Вакарчука.
Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович заявив, що Партія регіонів дасть можливість парламенту розглянути лише подання Генпрокурора. А решта питань не будуть розглянуті до прийняття законопроекту про підвищення соціальних стандартів. Водночас опозиція не пропонуватиме розгляд питання про соціальні стандарти у п’ятницю, оскільки ще працює спеціальна комісія, створена для вивчення цього питання. На погоджувальній раді регіонали погодилися розглянути лише одне питання — про позбавлення депутатських повноважень В. Лозінського..
О 10.25 регіонали зняли облогу з парламентської трибуни, і глава парламенту Володимир Литвин відкрив пленарне засідання. Михайло Чечетов (Партія регіонів) висловив подив: адже тиждень тому фракція БЮТ зверталася до Президента щодо присудження В. Лозинському звання Героя України. А на цьому тижні лідерка блоку, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, заявила про потребу притягнення депутата з її фракції до кримінальної відповідальності. «Чи це помилилися, чи це чистої води популізм? — запитував М. Чечетов. — Чи він герой, чи його треба віддавати під суд?»
Катерина Ващук (Блок Литвина) наголосила, що чинна система виборів до Верховної Ради заведе країну в глухий кут, адже депутати не можуть висловити свою думку супроти думки партійного лідера. Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко нагадав, що бютівці двічі зверталися до глави парламенту з вимогою проведення позачергового засідання, запропонували порядок денний, однак Партія регіонів блокує засідання, «керує Верховною Радою». Парламентарій закликав припинити блокування трибуни і працювати. «Якщо фракція Партії регіонів знов заблокує трибуну, це означатиме, що вони бояться скасування депутатської недоторканності», — стверджував І. Кириленко.
Його підтримав і В’ячеслав Кириленко («НУ—НС»), нагадавши, що скасування депутатської недоторканності було передвиборним гаслом майже всіх представлених у парламенті політичних сил. «Чому депутати думають про власну шкуру, а не про те, що обіцяли людям? — підкреслив депутат. — Такий підхід не робить честі Верховній Раді».
Ярослав Сухий (Партія регіонів) переконував, що в цьому питанні не повинно бути зайвих емоцій, адже сам факт, що депутат В. Лозінський написав заяву про складання депутатських повноважень, говорить сам за себе. Однак має бути громадський контроль, щоб слідство було неупередженим і об’єктивним, а злочинці понесли справедливе покарання.
В. Литвин застеріг: якщо розпочати розгляд інших питань, буде бійка в Верховній Раді. За його словами, це пообіцяли депутати-регіонали. «Я не буду брати участі у бійках, я закликаю одуматися і подумати, що ми робимо, — зауважив глава парламенту. — Кожен депутат повинен бути свідомий своєї відповідальності».
Голова Регламентного комітету Олександр Єфремов (Партія регіонів), доповідаючи питання про задоволення заяви депутата В. Лозінського про складання повноважень, нагадав передісторію. Він повідомив, що заява від депутата надійшла до комітету лише зранку, підготовлено відповідний проект постанови.
Володимир Литвин нагадав регламентні норми: якщо розглядати це питання як подання Генпрокурора, то треба спочатку надати п’ять днів народному депутатові, щодо якого висунуто звинувачення, на написання пояснень. Після того до 20 днів профільний комітет має готувати це питання, виносити його на розгляд. Отож — місяць. А оскільки надійшла заява від депутата В. Лозінського такого змісту: «Для об’єктивного проведення слідства у кримінальній справі, порушеній щодо мене Генеральною прокуратурою України, прошу достроково припинити мої повноваження як народного депутата України за моєю особистою заявою відповідно до пункту 1 статті 81 Конституції України», — то є можливість швидше вирішити це питання.
За задоволення заяви В. Лозінського про складання депутатських повноважень проголосували 415 народних депутатів із 444 присутніх у сесійній залі. Партія регіонів — 164, БЮТ — 133, «НУ—НС» — 69, КПУ — 27, Блок Литвина — 20 і два позафракційні депутати.
Регіонали знов заблокували трибуну. В. Литвин оголосив 30-хвилинну перерву, зібравши лідерів фракцій на чергову погоджувальну раду.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
ПОСТАНОВА Верховної Ради України
Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Лозінського В. О.
Відповідно до пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України Верховна Рада України постановляє:
Припинити достроково повноваження народного депутата України Лозінського Віктора Олександровича, обраного в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі, виборчий блок політичних партій «Блок Юлії Тимошенко», у зв’язку з особистою заявою про складення ним депутатських повноважень.
Голова Верховної Ради України В. ЛИТВИН.
Київ, 3 липня 2009 року
№ 1610-VІ.