Щоб уникнути розмов про несправедливий розподіл квартир у муніципальному будинку, міський голова Вінниці Володимир Гройсман запропонував майбутнім новоселам розіграти жереб.
Сесійну залу того дня заповнили не лише майбутні новосели. Бажання стати учасниками незвичної лотереї виявили також їхні родичі, друзі. Були тут присутні й чиновники разом з ініціатором акції — міським головою.
— У першому в нашому місті муніципальному будинку, його споруджуємо на вулиці Келецькій, житимуть вчителі, лікарі, транспортники, комунальники, — каже Володимир Гройсман. — Щоб уникнути можливої сварки між майбутніми сусідами з приводу того, на якому поверсі та в якому під’їзді дістанеться квартира, вирішили, так би мовити, провести лотерею. Як ще можна розподілити квартири?
Встановлений посередині зали лототрон оздобили символікою міста. На кожному з конвертів також красувалися герби міста над Південним Бугом. Подія справді виявилася хвилюючою. Щоправда, не всі були задоволені зробленим вибором. «Я шокована! — не приховувала емоцій одна з жінок. — Уявляєте, в мене буде квартира на дев’ятому, останньому поверсі. Може, вдасться з кимось помінятися хоча б на перший...» А ось вчителька Людмила Янощук задоволена місцем розташування свого майбутнього помешкання. І площа влаштовує. «46 квадратних метрів для однокімнатного житла — це навіть дуже непогано», — каже жінка.
Не розіграними із 89 квартир залишилося тільки 21 помешкання. Як повідомив міський голова, з часом, коли майбутні мешканці будинку оформлять необхідні документи, таку само процедуру повторять ще раз.
Бажаючі придбати квартиру у муніципальному будинку мають виконати дві обов’язкові умови. Перша — стаж роботи у закладах бюджетної чи комунальної сфери не менше п’яти років. Друга — сплатити перший внесок у розмірі тридцяти відсотків вартості квартири. Надалі плата здійснюватиметься частинами, можна взяти кредит терміном до двадцяти років.
Середня вартість квадратного метра муніципального житла у споруджуваному будинку становитиме 4200 гривень. Це на 30 відсотків дешевше від комерційного житла. Здешевлення будівництва, пояснили у міськвиконкомі, планують досягти за рахунок фінансування з міського бюджету робіт з виготовлення проектно-кошторисної документації, будівництва інженерних мереж та звільнення будівельників від сплати внеску у створення та розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури міста.
Будинок на вулиці Келецькій — це лише пілотний проект. За словами Володимира Гройсмана, програмою «Муніципальне житло» передбачено зведення таких само будинків у різних районах міста.
Вінниця.
Довідка
У першому будинку, що зводять за програмою «Муніципальне житло», буде 89 квартир — 36 однокімнатних, решта — двокімнатні. Площа однокімнатної квартири — від 43 до 46 квадратних метрів, двокімнатних — 62—69 квадратних метрів. Будівельники планують здати новобудову через півтора року. Загалом у черзі на отримання житла у Вінниці — більше семи тисяч громадян.