Випускник Фурсівської сільської школи Сашко Соболь, який набрав по 200 балів у кожному з трьох тестувань, розповів, що з часу впровадження зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) наполовину більше його односельчан вступили на державне навчання до ВНЗ.
— З яких дисциплін ти проходив ЗНО?
— Фізика, біологія та українська мова і література. З двох перших тестів я уже знав свої оцінки, а от за останній хвилювався найбільше. Впродовж року я перечитав усі твори в оригіналі. Бо якщо їх читати з хрестоматії чи взагалі з критики — втрачаються деталі. А на ЗНО дуже часто «чіпляються» саме до дрібниць.
— А який тест був найлегший?
— Біологія, мабуть. Завдання не складні. Я на все відповідав легко і впевнено. Неважко було скласти й фізику. На Всеукраїнській олімпіаді з цього предмета я посів перше місце, а з біології став переможцем в області.
— З таким сертифікатом ти можеш обрати будь-який університет...
— Я вже визначився: університет імені Шевченка. Знаю, що там саме на фізиці завжди збирається дуже хороший колектив студентів. Багато олімпіадників.
— Чи є у твоїх батьків можливість платити за навчання?
— Це було б дуже сутужно для сім’ї. Довелося б економити на всьому. Запровадження ЗНО дає величезний шанс для всіх дітей вибитися в люди. Я добре знаю ситуацію в селі. Рідко хто з односельчан вступав до університетів та ще й на «бюджет». А з минулого року, коли впровадили тестування, кількість таких зросла вдвічі!
 
Білоцерківський район
Київської області.