Антимонопольний комітет зобов’язав Міністерство освіти та науки запровадити уніфікований порядок формування цін на платні послуги з навчання у вищих закладах освіти, що дасть змогу привести їх до економічно обгрунтованого рівня.
На вимогу комітету міністерство повинно, по-перше, визначити вичерпний перелік витрат, які можуть входити до вартості платних послуг із підготовки фахівців і є безпосередньо пов’язаними з наданням таких послуг, а також розробити методику розрахунку розміру валових витрат, на підставі яких формується вартість навчання.
По-друге, Міносвіти має забезпечувати постійний дієвий контроль за дотриманням ВНЗ вимог наказу від 11.03.2002 року №183 «Про затвердження Типового договору про навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації або про надання додаткових освітніх послуг навчальними закладами». Зокрема, це стосується беззаперечного дотримання умови щодо встановлення розміру плати за весь строк навчання і неможливості її зміни протягом дії договору, укладеного зі студентами.
По-третє, комітет зобов’язав Міносвіти здійснювати належний контроль за тим, щоб вузи безпідставно не включали до вартості платних послуг такі витрати, як придбання, ремонт приміщень та капітальне будівництво, реконструкція та реставрація, придбання землі та матеріальне заохочення тощо.
Комітет узяв під свій патронат ринок освітянських послуг, щоб кожна українська родина була впевнена, що її діти отримують професійну освіту в умовах, де застосовуються європейські підходи.
Наша довідка
Під час дослідження ринку платних освітянських послуг комітет проаналізував діяльність 43 вишів. Перевірка охопила послуги з підготовки фахівців за напрямами «Право» (спеціальність «Правознавство») та «Медицина» (спеціальність «Стоматологія»). Установлено, що впродовж останніх років вузи застосовували економічно необґрунтовану плату за навчання через недосконалу методику формування вартості послуг. 20 із 43 закладів, крім поточних витрат, включали капітальні видатки до розрахунку вартості послуги. Крім того, п’ять вузів передбачали в договорах зі студентами умову щодо можливої зміни розміру плати за навчання в односторонньому порядку.