Народний депутат України від Рівненщини Валентин Королюк (на знімку) (фракція «Батьківщина») зареєстрував у Верховній Раді України проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення громадянства України осіб, котрі вчинили злочини проти основ національної безпеки України (№4262а), повідомляє його прес-служба.
Законопроектом пропонується додати до семи статей Розділу І Особливої частини Кримінального кодексу України «Злочини проти основ національної безпеки» новий вид додаткового покарання для громадян України — припинення громадянства.
На відміну від процедур «позбавлення громадянства», яка прямо заборонена частиною першою статті 25 Конституції України, та «втрата громадянства», яка прописана статтею 19 Закону України «Про громадянство України», вводиться норма, яка дасть змогу суспільству адекватно реагувати на злочини відповідної категорії, йдеться в пояснювальній записці.
Зазначимо, що людина, яка була позбавлена громадянства, не має права голосувати на виборах усіх рівнів.
«Позбавлення громадянства тих, хто підтримує тероризм, ненавидить Україну, — абсолютно необхідне покарання, — переконаний Валентин Королюк. — Це справедлива реакція держави на дії злочинців: шпигунів, диверсантів та зрадників, які загрожували національній безпеці України».
Наразі законопроект передано на розгляд комітетів Верховної Ради.
Рівне.