Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України», ухвалений парламентом у першому читанні, ставить під сумнів можливість чесних президентських виборів, вважає народний депутат Інна Богословська. Про це вона заявила на вчорашній прес-конференції.
Депутат переконана: ухвалення документа в цілому допоможе фракціям Блоку Юлії Тимошенко та Партії регіонів розіграти посаду глави держави між собою та законсервує кризу в країні.
«Даний законопроект, — повідомила вона, — розроблявся таємно, а деякі його положення суперечать Конституції. Зокрема, право подавати кандидатури до складу територіальних комісій мають депутатські фракції, створені у Верховній Раді чинного скликання, та кандидати в Президенти. Однак, якщо кількість кандидатур перевищує 15 осіб, гарантовані місця отримають лише представники фракцій, а серед інших проводитиметься жеребкування. До того ж якщо деякі члени комісії не підпишуть протокол, це не викличе ніяких правових наслідків».
Крім того, депутат вважає, що передбачені законопроектом норми про ліквідацію відкріпних талонів і заборона голосувати на дому, зроблені навмисно, щоб змусити виборців стояти в чергах на морозі, оскільки вибори відбудуться 17 січня наступного року. А у виготовленні виборчих бюлетенів в кількості, що на 0,5% перевищує кількість виборців, включених до списків, І. Богословська вбачає резерв для маніпуляцій, адже це додаткові 180 тисяч голосів по всій країні.
У зв’язку з цим народний депутат має намір звернутися до всіх парламентських фракцій з пропозицією не допустити ухвалення цього закону в другому читанні. «У парламенті знайдеться як мінімум 50 депутатів, готових разом зі мною заблокувати трибуну і не допустити голосування», — сказала Інна Богословська.