Рішення, яке зобов’язує Національний банк надрукувати 10 мільярдів гривен, взагалі не стикується зі стандартами бюджетної та макроекономічної політики. Таку думку висловив народний депутат, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, повідомляє його прес-служба.
На думку депутата, ухваливши рішення, відповідно до якого платежі Нацбанку до бюджету в 2009 році збільшуються на 9,8 мільярда гривень, фракції мають взяти на себе політичну відповідальність за емісію. «Я пропоную кожній фракції визначитися з тим, скільки їй треба грошей «для повного щастя», дати вказівку надрукувати гроші і роздати керівникам фракцій, скільки треба і кому», — сказав Арсеній Яценюк.
Водночас він зазначив, що для Нацбанку нині важливо впроваджувати стабілізаційні заходи: забезпечити стабільність функціонування системи банків, їх ліквідність та прогнозованість курсу. Крім того, дати зрозуміти уряду й парламенту, що друк грошей — це шлях до остаточного економічного колапсу.
На думку Арсенія Яценюка, світова економіка не демонструє ознак оздоровлення. «Зараз усі трохи заспокоїлися, у першу чергу тому, що припинилася паніка людей. Але всі заяви світових лідерів про те, що стало краще, виглядають невпевнено. Можливо, стало краще, але я не знаю де. Є ознаки зростання японської економіки, але насправді вони примарні», — зауважив народний депутат.
Політик переконаний: на Україну чекають наступні хвилі кризи. Перша буде у вересні, потім — зимою, а банки знову стануть першими її жертвами.