Необхідність внесення змін до закону про вибори Президента є очевидною. На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович під час розгляду парламентом проекту закону про внесення змін стосовно деяких законодавчих актів щодо виборів президента України.
На його переконання, ця необхідність обумовлена тим, що норми, прописані в чинній редакції, унеможливлюють проведення виборів на законних підставах, оскільки, зокрема, багато інституцій, що, відповідно до діючої редакції, покликані забезпечити проведення виборчої кампанії, взагалі не існують. О. Лавринович звернувся до народних обранців із запитанням: «Як можна реалізувати ті норми, які передбачають обов’язкове прийняття рішень міжвідомчою комісією з питань державних закупівель для того, щоб Центральна виборча комісія змогла закупити папір і надрукувати бюлетені, якщо такого органу вже в Україні не існує?»
Крім того, зауважив він, норми чинного закону є застарілими, оскільки «не стикуються як інституційно, так і по суті процесу» з ухваленими змінами до Кодексу судочинства.
Говорячи про внесення змін стосовно скорочення терміну передвиборної кампанії зі 120 днів до 90, Перший заступник Голови Верховної Ради зазначив: «Це питання доцільності, оскільки переважна більшість присутніх у цьому залі погодились з тим, що доцільно скоротити кампанію і з точки зору економії бюджетних коштів, і з точки зору того, щоб менший час Україна перебувала в напруженні під час проведення передвиборної кампанії».
Торкаючись критичних зауважень на адресу функціонування реєстру виборців, О. Лавринович погодився з тим, що в необхідному оперативному режимі реєстр не працює. «Я згоден з тим, що в такому стані, в якому є сьогодні реєстр, він позитивної ролі не виконує, оскільки немає того, щоб в режимі реального часу ми могли б точно знати, хто з громадян України досяг 18-річного віку, хто пішов в кращий світ, хто виїхав за межі України», — сказав він і пояснив: «Тому провести вибори без уточнень, які можуть зробити тільки органи внутрішніх справ, юстиції, виконання покарань і військові комісаріати, — просто нереально». «Якщо ми цього робити не будемо, в нас дійсно будуть мільйони неспівпадінь», — застеріг перший заступник глави парламенту і звернувся до колег із пропозицією «подумати, куди витрачали стільки коштів на цей реєстр».
На думку О. Лавриновича, «або реєстр має функціонувати так, щоб не було потрібно нічого уточнювати, щоб все працювало в режимі реального часу, або тоді потрібно шукати інші способи».
Він висловив упевненість у тому, що запропоновані зміни до закону забезпечать проведення чесних виборів. «Я впевнений, що кожна норма, яка там є, спрямована на те, щоб ми мали чесне змагання кандидатів, і щоб ті підсумки, які будуть оголошені, не викликали ні в кого сумніву», — наголосив О. Лавринович.
Прес-служба Першого заступника 
Голови Верховної Ради України.