Як на мене, стагнація споживчого попиту, утримання стабільного курсу гривні проти долара США, сезонне зниження ділової активності і опосередковано — третій транш кредиту МВФ, який частково зніме навантаження на бюджетне фінансування, ілюструватимуть депресію на споживчому ринку. Поза тим дефляції не станеться через подорожчання послуг і стійкі інфляційні очікування, зумовлені високими інфляційними показниками від початку року і в річному вимірі.
Бензин (високооктановий) — середня вартість А-95 стабілізується на рівні 6,80 гривні за літр, дизпального — 6,40 гривні за літр.
Пальне на світовому ринку дорожчає з середини квітня, але Антимонопольний комітет не визнає обгрунтованість його подорожчання на АЗС. Якщо в світі ціни на світлі нафтопродукти підвищилися на 40 відсотків, то на внутрішньому ринку значно менше за рахунок бензинів, які виготовляються на вітчизняних НПЗ. Антимонопольний комітет декого з нафтотрейдерів фінансово покарає через бажання уряду в такий спосіб зміцнити свою популярність у водіїв.
Борошно — зростання середніх роздрібних цін на 3—5 відсотків.
Борошно не стане інфляційним подразником через достатню кількість зерна в держрезерві для погамування цінових коливань в регіонах, а також зменшення питомої ваги хлібобулочних виробів у харчових раціонах споживачів. Окрім того, ціновий моніторинг з боку місцевих органів влади улітку не послабне, а посилиться.
Хліб — подорожчання на 1,5 відсотка.
Уряд не все зробив з обіцяного для мінімізації витрат пекарів, разом з тим уже у липні на них очікує чергове подорожчання електроенергії. Це спричинить подорожчання хліба та хлібобулочних виробів в окремих регіонах. Але воно буде неістотним і не вплине на загальну динаміку цін на харчові продукти.
М’Ясо: подешевшання кілограма СВИНИНИ в середньому на 5 відсотків, ЯловиЧини — на 5 відсотків, курЯтини — подорожчання на 10 відсотків.
Попри зниження виробництва м’яса від початку року, його пропозиція на ринку цілком задовольнятиме споживача. Мій прогноз зумовлений зниженням закупівельних цін на велику рогату худобу і свиней у живій вазі та, відповідно, гуртових цін на свинину і яловичину, яке спостерігалося на початку червня у багатьох регіонах. До того ж знизився попит з боку переробників, що пояснюється сезонними особливостями. Поряд з тим оптово-відпускні ціни на курку (у тушках) за останні місяці зросли з 14—15 до 17 гривень за кілограм через низьку купівельну спроможність виробників і високий попит на більш дешеве м’ясо у населення.
Молоко і молокопродукти — подешевшання на 5 відсотків.
Літній сезон реанімує період відносної активності в молочній галузі, але цьогорічні виторги продовжать розчаровувати організовану торгівлю через падіння закупівельних цін на молоко, переорієнтацію споживача на дешевший асортимент продукції тощо. Споживач здебільшого віддаватиме перевагу молоку та молокопродуктам з приватних домогосподарств, яке продаватимуть на комунальних продовольчих ринках і стихійно.
Крупи — подешевшання в середньому на 10 відсотків.
Крупи збережуть тенденцію до подешевшання в рамках загального протистояння депресивному стану торгівлі. І вочевидь тому, що виробники утримаються від самодіяльності в ціноутворенні, яку вони практикували в першому кварталі.
Овочі, фрукти — подешевшання на 15—20 відсотків.
Овочі й фрукти почнуть дешевшати під впливом більш щедрої пропозиції літа і на бажанні господарників компенсувати неабиякі витрати на вирощуванні врожаю. Це та відносна стабільність гривні сприятимуть і подешевшанню імпортної продукції.
Цукор — подорожчання кілограма в середньому на 10 відсотків.
Попри наявність на ринку неабиякого обсягу тростинного цукру, вітчизняний солодкий продукт додаватиме у ціні до початку нового сезону цукроваріння. Він також не порадує через скорочення посівних площ під сировину. Водночас дефіцит цукру, про який говорять уже не перший місяць, як на мене, може датися взнаки лише взимку.
АлкогольнІ напоЇ: подорожчання горілки в середньому на 15 відсотків, вина — в середньому на 20 відсотків, пива — в середньому на 25 відсотків.
Я вважаю, що підвищення з 1 липня акцизного збору на спирт спричинить подальше подорожчання лікеро-горілчаних виробів, знизить споживання міцних напоїв і вина вищого гатунку, залишить доступними для споживачів тільки міцні вина.
Житлово-комунальні послуги — подорожчання на 20 відсотків.
Підвищення цін на електроенергію — вимушений і давно очікуваний крок, оскільки безглуздо консервувати тарифи, які на третину не відповідають собівартості виробленої енергії. При тому, що енергетична галузь перебуває у глухому куті фінансової кризи. Але уряд не піде на це.
Ліки — подорожчання на 1—3 відсотки.
Курсова стабілізація сприятиме збереженню високого рівня цін на імпортні медпрепарати, якого вже досягнуто навесні. За відсутності власної фармакологічної бази, яка не поступалася б європейським аналогам, наївно сподіватися, що ми уникнемо подальшої комерціалізації медичних послуг, проблем з безкоштовним забезпеченням ліками пільгових категорій населення, подальшого здорожчання фармацевтичного імпорту.
Транспортні послуги — подорожчання на 10 відсотків.
Проїзд у комунальному транспорті подорожчає через високі ціни на бензин і потребу оновлювати автопарки, а відпускний період стимулюватиме зростання вартості авіаперевезень, проїзду на приміському залізничному транспорті. Хоча, поза сумнівом, пасажиропотоки змілішають ще дужче.
Туристичні послуги — подорожчання в середньому на 20 відсотків.
Загальний інфляційний тягар та сезонний характер бізнесу збережуть тенденцію до подорожчання відпочинку і, зокрема, туристичних послуг. Чимало туроператорів скористаються нагодою частково компенсувати збитки, спричинені глобальною економічною кризою.
Офіційний курс — 7,62 гривні за $.
Я вважаю, що офіційний курс гривні до долара США збережеться на червневому рівні.