З початку року в Кам’янці-Подільському здійснено обмін неякісних товарів або повернуто гроші споживачам на 61 тисячу гривень. Найчастіше звертаються зі скаргами люди, що придбали побутову техніку, взуття. Але мало хто вирішить боротися за справедливість, купивши зіпсований шмат ковбаси чи «старі» оселедці. Міська влада стурбована: почастішали випадки торгівлі продуктами з простроченим терміном збуту та такими, що не зберігалися в холодильниках. У ході рейдів виявлено чимало продавців без санітарних книжок, а також товари без жодних документів. Найбільшими порушниками є торговці місцевих ринків. Тут у тридцятиградусну спеку прилавки рясніють викладками курячих стегенець чи мороженої риби. Вочевидь, вони добре звикли до таких санітарних «правил». Уважніше вивчити діяльність порушників забороняє урядова постанова, якою накладено мораторій на перевірки суб’єктів господарювання. Приписи ж про порушення за місцем проживання продавця навряд чи вплинуть, бо чимало торговців працюють на міських ринках, а мешкають у ближніх районах.
Забудовою керували «товсті гаманці», тепер — громада
Перший етап громадських слухань про Генеральний план забудови Кам’янця-Подільського відбувся в цьому місті. В останні десятиліття воно жило без цього документа, що спровокувало по-справжньому дике будівництво. Особливо це зашкодило центру та заповідному Старому місту з його 177 пам’ятками архітектури. Така ситуація дозволяла ширити корупцію при оформленні документів на той чи інший будівельний об’єкт. Невідомо, яким чином люди з тугими гаманцями отримали дозволи на спорудження торгівельних та ресторанних прибудов до житлових будинків. Нині новій команді виконкому доводиться розбирати гори скарг. «Жодної згоди на подібні прибудови за цей рік я не дав», — каже міський голова Анатолій Нестерук. Учасники слухань внесли і свої «п’ять копійок» до проекту Генплану. Зокрема, група кам’янчан вимагає нанести на план майбутню тролейбусну лінію. Сьогодні коштів на її спорудження немає, але громадські активісти плекають надії увійти в список Державної програми розвитку електротранспорту до 2015 року. До кінця ж нинішнього, 2009-го, Кам’янець уже має бути з Генпланом.
Поспішають «відкрити обличчя»
За словами державного реєстратора Тамари Паштети, за останні п’ять місяців у Кам’янці-Подільському зареєстровано 175 нових фізичних осіб, які забажали займатися бізнесом, а також 13 юридичних осіб. До речі, проведення реєстрації поповнило районний бюджет майже на 10 тисяч гривень. Влада району прагне привчити людей до хорошої «моди»: власну справу вести виключно легально. Тож тіньовики, які роками жили з обробітку городів селянам, перевезень, торгівлі, нині поспішають «відкрити обличчя». Хто намагатиметься приховувати від держави свої прибутки, — наголошує голова райдержадміністрації Ростислав Ярема, — не матимуть сприяння від влади під час вирішення різноманітних питань. Ще однією причиною масової легалізації вважають швидку та просту процедуру реєстрації, яка триває до 10 хвилин для фізичних осіб і до 20 — для юридичних.