Програму, спрямовану на це, презентовано днями в столиці у рамках програми сприяння парламенту. Нині в парламенті та уряді багато робиться для того, щоб суспільство вчасно отримувало інформацію про роботу законодавчого і виконавчого органів влади. Однак суспільство не поінформоване про доступність таких даних. Відтак громадяни мають обмежений доступ включення до демократичних процесів. Для того, щоб розширити його, програмою сприяння парламенту був оголошений конкурс, який виграла Українська бібліотечна асоціація.
У рамках проекту на базі регіональних бібліотек створюватимуться інформаційні пункти доступу громадян до законодавчого процесу. Деякі бібліотекарі вже пройшли спеціальні семінари у Верховній Раді. Приміром, директор Тернопільської обласної бібліотеки для молоді Мирослава Хмурич розповіла, що отримані в столиці знання дали необхідну практичну базу, яка допоможе в облаштуванні такого пункту на місці. Бібліотека, яку вона очолює, обслуговує передусім старшокласників, студентів, учителів, викладачів, тобто людей, які працюють з молоддю. Із них 80 відсотків потребують інформації про уряд та парламент бодай у рамках навчання. Для цього на сайті закладу даються посилання на урядовий портал, інтернет-ресурс обласної ради тощо. Розповісти відвідувачам бібліотеки, як найефективніше користуватися цією базою, — основне завдання згадуваних інформаційних пунктів.
У Києві бібліотекарі обговорили новий підхід до пошуку інформації, мали практичні заняття, на яких довідались, як те чи інше питання можна знайти на сайті Верховної Ради, дізнались, як практично відбувається поповнення інформації на ньому, ознайомилися з роботою парламентських комітетів. Це дало їм ті практичні знання, яких бракувало. Наступним кроком стане організація подібних семінарів на місцях, на яких бібліотекарі, котрі побували в столиці, поділяться отриманими тут знаннями із колегами.
Однак програма розрахована на те, що заклад оснащений доступом до Інтернету. Тож сільські бібліотеки матимуть певні проблеми. Їм, очевидно, доведеться задовольнитися друкованим словом, передплачуючи урядову та парламентську пресу.