Депутати Львівської обласної ради звернулися до Президента Віктора Ющенка та Міністерства закордонних справ з листом, в якому засудили варварське знищення пам’ятника воякам УПА в лісовому масиві гори Хрещатої Підкарпатського воєводства Республіки Польща.
Ще наприкінці минулого року об’єднання товариств депортованих українців «Закерзоння» отримало інформацію про демонтаж цього пам’ятника. Тоді ж львівські депутати побували в Підкарпатському воєводстві й особисто переконалися, що невідомі особи розбили бетонну скульптуру, встановлену у 2006 році на місці оборони в січні 1947-го військового шпиталю Української повстанської армії від польських військовиків.
У тексті звернення, зокрема, зазначено: «Такі дії мають знайти адекватну оцінку в міждержавних відносинах України та Польщі. Голова Львівської обласної ради М. Сеник та голова Львівської ОДА М. Кміть, Львівська міськрада, громадські організації України і Польщі зверталися до представників сусідньої держави щодо недопущення акту неповаги до військових поховань. Але заклики до польської сторони залишилися непочутими. Ми хочемо одержати пояснення таких недружніх дій з боку сусідньої держави, а також запевнення у тому, що вони не повторяться. Поховання мають бути впорядковані, а герої УПА на горі Хрещатій мають бути гідно вшановані».
Львівські депутати доручили облдержадміністрації  у тримісячний термін  провести в регіоні інвентаризацію пам’ятних знаків, які містять мілітарний або антиукраїнський зміст, і, відповідно до цього обліку, звернутися до органів місцевого самоврядування щодо демонтажу таких пам’ятних знаків. Вони також наполягають на зверненні до польської сторони з вимогою відновлення пам’ятного знака на горі Хрещатій коштом Республіки Польща. Інакше депутати обіцяють демонтувати знаки з мілітарною та антиукраїнською символікою на території області. Зокрема, таке рішення, за словами депутатів, може стосуватися «меча Щербеця» на цвинтарі Орлят у Львові та пам’ятника у Гуті Пеняцькій.