Суд Жовтневого району Запоріжжя вчора переніс розгляд подання прокуратури області у справі про пошкодження бюста Сталіна біля обкому КПУ.

Нагадаємо, 28 грудня 2010 року у дворі Запорізького обкому КПУ було відрізано голову бюсту Сталіна, а через три дні — 31 грудня, бюст повністю знищили вибухівкою. 12 грудня 2011 Жовтневий суд Запоріжжя дав умовні терміни всім підсудним — від двох до трьох років умовно. Вартість пам’ятника суд оцінив майже в 110 тисяч гривень. Щоправда, 14 червня 2012-го Апеляційний суд Запорізької області зменшив суму відшкодування збитків. А також ухвалив окреме рішення, визнавши дії Запорізького обкому КПУ щодо факту встановлення бюста Сталіна незаконними і такими, що суперечать Конституції і законам України.

Прокуратура ж Запорізької області вбачає в обвинувальному вироку політичне підґрунтя. Тому вимагає від суду визнання невинними усіх дев’ятьох засуджених. Однак на засідання суду з’явилися лише троє з них. Річ у тім, що вісім засуджених постійно проживають за межами Запорізької області, а деякі з них нині захищають територіальну цілісність і недоторканість у зоні АТО на Донбасі. Тому, щоб не порушувати норми Кримінального процесуального кодексу України, суд переніс розгляд клопотання Запорізької обласної прокуратури на пізніший термін.

Запоріжжя.