Отже, як і очікували, якість озимого ячменю та всіх інших зернових виявилася помітно гірша за минулорічну. Висушене спекою просто не встигло налитися, як уже визріло. Зерно щупле, не відповідає стандартній, так званій, натурній вазі.
А ось на пшеницю весняна посуха й літня спека поки що впливають благодійно. Давно зауважено: що менше Україна збирає врожай, то він кращої якості. Перший тиждень жнив показав: нині хлібороби півострова зберуть зерна на третину менше торішнього ужинку.
Що не змерзло, те всохло...
Тож, за даними фахівців, недобір озимих зернових очікується в межах 25 відсотків, а на окремих площах і всі 50 відсотків. Та й косовицю ускладнює нерівномірне достигання, буйні підгони на посівах, поява на ланах другої хвилі бур’янів, що призводить до ще більших втрат урожаю.
Спеціалісти звертають увагу на різке скорочення площ кормових культур, отже, попереду гострий дефіцит кормів. Уже зараз селянам, що свої земельні наділи здали в оренду й мають домашню живність, годувати її нічим. Уже сьогодні домашня худоба повертається з випасів голодною. Під час заготівлі кормів для громадського тваринництва можуть виникнути великі проблеми, бо посіви кормових культур через погодні негаразди удвічі відстали в рості, отже, і в продуктивності. В цих умовах дуже небезпечним є стрімке скорочення площ під кормовими культурами, яке охопило Роздольненський, Красногвардійський, Сімферопольський, Кіровський, Красноперекопський, Ленінський і Нижньогірський райони. Така ситуація загрожує черговим значним скороченням поголів’я великої рогатої худоби й у приватному секторі, й у сільгосппідприємствах.
Як не згадати, що, крім посухи, рослини навесні двічі пережили заморозки: в середині та кінці квітня. За даними Мінагрополітики автономії, найбільші заморозки зафіксовані в Джанкойському, Красногвардійському, Нижньогірському, Білогірському, Бахчисарайському, Сімферопольському та Чорноморському районах, де відчутно постраждали й озимі, й сади. Ураження бруньок на кісточкових становило від 50 до 100 відсотків, на насіннєвих — від 30 до 90 відсотків залежно від сорту. За даними Кримської дослідної станції садівництва, найбільше втрат зазнали кісточкові в Бахчисарайському, Білогірському, Сімферопольському, Красногвардійському, Джанкойському й Нижньогірському районах, де загинув майже увесь урожай персиків, черешні, аличі, груш та яблук.
Віктор ХОМЕНКО.
Крим.
Пряма мова:
Заступник міністра агрополітики Криму Сергій Пелагенко:
— В обставинах, що склалися, необхідно домогтися приросту виробництва хоча б на 15 відсотків, тоді як торік він перевищив 40. Якщо селяни не наростять виробництво продукції, вони залишаться без коштів для закладки нового врожаю, а чимало просто збанкрутують. Адже цього року у зв’язку із підвищенням до 3 відсотків ставки за оренду землі сільським трудівникам доведеться додатково заплатити в бюджет 220 млн. грн. А в зв’язку з рішенням Кабміну про наступне підвищення рівня середньомісячної зарплати Криму належить відшукати ще 80 млн. грн. Не обійде селян і необхідність погашення заборгованості перед Пенсійним фондом із зарплатні, на що потрібно 26 млн. грн. Крім того, треба віднайти 10 млн. грн. для погашення заборгованості за бюджетними платежами. Таким чином, загальна сума виплат лише за статтями, що торкаються аграрного сектору економіки, збільшиться цьогоріч на 336 млн. грн. — на третину більше, ніж було проплачено ними за весь минулий рік. Це становить 30 відсотків усіх коштів, необхідних для закладки урожаю 2010 року.
Зважте, якщо торік агропромисловий комплекс автономії успішно працював за 11 програмами й отримав 220 млн. грн. у вигляді державної дотації за всіма напрямами, то нині реалізується тільки шість програм, під які виділено заледве 46 млн. грн. Минулого року в цей час кримчани отримали 70 млн. грн., які вони активно вклали в урожай, захист рослин і закупівлю техніки... А нині — лише 12 млн. грн. При тому, що перед кримськими землеробами поставили завдання домогтися отримання тваринницької продукції в об’ємі 105 відсотків, у рослинництві — 115, у переробній галузі — 110. Розраховувати на кредити в цих умовах не доводиться. Ситуація в кримських селах справді складна, й тільки праця та терпіння допоможуть вийти з неї гідно.