Туристів не влаштовує наш сервіс, а багато хто про нашу країну взагалі нічого не знає
За результатами недавно проведеного дослідження британської газети «The Іndependent», Київ займає 48 місце в списку найвпливовіших міст світу. Але, незважаючи на таку невисоку оцінку, кількість іноземних туристів у місті останнім часом збільшується.
Однак приїжджають до нас, мабуть, ті, хто полюбляє гострі відчуття, бо знайти підходящий тур по місту для іноземця, як виявилося, — велика проблема. В Інтернеті представлено не більше п’яти вітчизняних турагентств, які пропонують подібні тури. Знайти щось підходяще туристам із Західної Європи там важко ще й тому, що на сайтах турфірм доступні тільки російська і українська мови. Можливо, тому більшість гостей до нас приїжджають із близького зарубіжжя — із країн СНД (в основному — росіяни) та з Польщі, Угорщини.
Зате ціни в нас — досить низькі, як для європейського туриста. Найвідоміші туроператори пропонують дводенну екскурсію по Києву з ночівлею не дорожче за 1500 грн. Це включено проживання в готельному номері «стандарт», харчування, вхідні квитки до музеїв та екскурсію. Якщо змінити проживання на готель класу «економ», то вийде ще дешевше — близько 1000 грн.
Прокоментувати ситуацію ми попросили заступника директора турфірми «Єврокульт», що опікується в тому числі й поїздками іноземних туристів в Україну, Андрія Луканьова:
— Туристів в Україні зараз дуже мало. Одна з головних проблем у тому, що в нас зовсім не підтримується держбюджетом популяризація України як туристичного об’єкта. Крім того — туристи незадоволені нашим сервісом, бо не дотримується співвідношення ціна—якість. Сервіс взагалі не відповідає світовим стандартам. Адже це ненормально, якщо ціна за проживання в чотиризірковому готелі становить порядка 200—300 доларів за добу, тризірковому — 120—200 доларів. А після кризи туристів практично не стало, хіба що Крим зараз забитий росіянами.
У цілому ж у тих, хто відвідує нашу країну, враження залишаються гарні. Задоволені туристи передусім гостинністю, відкритістю українців. Звичайно, багато чого їх дивує, але саме тому наша країна і являє для них величезний інтерес.
Мовою цифр
Торік Україну відвідали 25,5 млн. осіб. Найбільше гостей прибуло з Росії — 663 тис., друге місце між собою поділили угорці, німці, поляки, білоруси. Також частими візитерами були ізраїльтяни, іранці й китайці. Хоча представників цих країн цікавила не так краса України, як можливість установити бізнес-контакти або ж навчання. До речі, потік бізнес-туристів торік збільшився до мільйона чоловік.