Підвищилася вартість послуг туристичних та культурних закладів. Пацієнти також відчули подорожчання амбулаторних та санітарно-курортних послуг. Навіть дістатися до місць лікування та відпочинку буде проблемніше, оскільки поїздки на транспорті хоч не набагато, але подорожчали. Статистика пов’язує це зі збільшенням вартості бензину та мастил. Однак є і втішна новина: хоч і повільно, але почали падати ціни на автомобілі. Ця сама тенденція спостерігається і стосовно телевізорів, комп’ютерів та фотоапаратів, котрі теж стали дешевшими. Тож відпочивальникам доведеться замінити реальні подорожі на віртуальні.
А от по телефону дехто говоритиме менше: абонентська плата на стаціонарні телефони знову підстрибнула, що загалом призвело до подорожчання послуг зв’язку на півтора відсотка.
Фахівці фіксують пригальмовування інфляційних процесів. Зокрема, ціни на продукти харчування зменшились на 0,1 відсотка. Це стосується фруктів, рису, макаронів. Такі само знижки поширились і на продукти тваринництва — м’ясо, масло, молоко та сири. Серед усього різноманіття харчів найбільше, майже на двадцять відсотків, подешевшали яйця. Але деякі продукти все-таки продовжували дорожчати. Серед них хліб, олія та цукор. Не зупинилась ціна і на рибу та м’ясо птиці.
Загалом з початку року споживчі ціни в області зросли майже на сім відсотків.