У невеличкому селі Безуглівка Щорського району — 38 жителів. Уже третій рік вони потерпають від сусідства з дикими свиньми. Це прикордонне віддалене село — на півночі Чернігівщини, серед лісу, боліт. Чимало хат у ньому порожні — люди померли або виїхали. Є навіть «мертві» кутки.
У місцевих Єлінських лісах, де колись базувався партизанський загін Федорова, розплодилися зграї кабанів. Полювання тут заборонене, отож диким свиням — привілля. Поласувати городиною вони заходять уночі у Безуглівку.
Ось і у день мого приїзду після їх відвідин залишилися сліди. Олександра Дмитрівна Безборода розповіла:
— Цієї ночі побували на моїй капусті, квасолі. Матінко рідна, пошматували, погайнували... Це уже п’ятий раз цього року забігли на мій город. А торік теж стільки. Я щороку накопую 80 відер картоплі, а минулого року — лише 20. Інше все поїли свині. Довелося бульби прикупляти.
Жінка зробила недавно для картоплі огорожу. Каже, що й ночує не в хаті, а біля городини.
— Вкутаюся добре, та й сплю.
— Не боїтеся?
— Боюся! А що поробиш...
Але одного разу так заснула, що й не помітила, як гості на грядки завітали.
У Мотрі Михайлівни Безбородої торік гості з лісу вирили усю картоплю. Довелося замовляти на харчі в сусідньому селі. Старенька пенсіонерка показує сліди «роботи» кабанів минулої ночі. Вони обрили глибокими борознами її грушу під хатою.
— Що це вони тут шукали? — запитую.
— Личинки хрущів, — відповіла жінка.
— Не знаю, як далі жити, — бідкається пенсіонерка, — якщо й посаджене знову понищать, то буду знову без нічого... Невже нас, старих і немічних пенсіонерів, ніхто не захистить?
У Марини Мойсеївни Сакун кабани «прорвали» квасолю, як плугом. Цибуля їм не сподобалася, але потовкли її так, що вже не використаєш. Жінка вирішила вже не морочитися з картоплею:
— Та я її краще куплю!
У багатьох селян витолочили жито, овес, зіпсували сінокіс. Зграї кабанів по 10—15 тварин заходять сміливо на вулиці, як господарі. Протистояти їм важко — все-таки ватажки тварин досить сильні та агресивні. Їх навіть постріл з рушниці не відразу кладе на землю.
Колишній партизан Станіслав Тимофійович Тищенко провів на город освітлення.
— Торік у мене дикі свині виїли картоплю, — оповідає. — А тепер я навісив усякого лахміття. Може, побояться.
Василь Якович Терехович теж повісив на городі дві лампочки.
— А оце вони перегоріли, і чую, собака гавкає. Взяв ліхтаря, вийшов надвір. Покричав трохи. А далі йти страшно. Вони ж можуть і кинутися. Вранці дивлюся — навпроти мого двору вся земля зорана...
У селі немає жодної рушниці, аби відлякати тварин. Й вони хазяйнують по Безуглівці, як на своїй території. Селяни вже бачили їхні виводки, які, не криючись, ходили вулицями. Нині двомісячних поросят дикі свині приводять поласувати городиною. Отож йде пряме витіснення безуглівців з місця їх проживання. Фактично уже в селі не можна виростити зернові, картоплю, буряки, моркву. Коли усе це достигне, навряд чи лісових мешканців зупинять невисокі паркани.
Єлінський сільський голова Ніна Кухаренко не знає, як допомогти мешканцям Безуглівки, яка підпорядкована сільраді.
— Куди ми не зверталися, — каже, — нам відповідають, що це державні дикі свині. Поки що на законодавчому рівні не вирішено, як регулювати їх чисельність.
Сільський голова повідомила, що дикі свині останнім часом вже й дістають і мешканців Єліного:
— У нас основні городи у полі. Так там уже небезпечно щось вирощувати. Картоплю порили, жито, овес понищили...
На звернення голови Щорської районної ради М. Яковця начальник Чернігівського облуправління лісового та мисливського господарства І. Горохівський повідомив, що згідно з чинним законодавством «об’єкти тваринного світу, які перебувають у стані природної волі, в даному випадку дикі тварини, є власністю українського народу, тобто держави, і ні в якому разі не є власністю користувача мисливських угідь, в даному випадку ТОВ «Єлінський ліс». «Зважаючи на те, — далі читаємо у його відповіді, — що дикі тварини є власністю держави, логічно було б посилатися за завдані збитки саме до держави, і ст.157 (ч. 2) Земельного кодексу України чітко вказує, що порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам встановлюється Кабінетом Міністрів України».
Однак проект постанови «Про відшкодування збитків, завданих дикими тваринами землевласникам та землекористувачам» поки що узгоджується і не є нормативним актом. А тому селянам фактично немає до кого звертатися за компенсацією втрат.
Усе-таки слід зазначити, що мисливські господарства проводять відстріл диких кабанів згідно з наданими державними лімітами. ТОВ «Єлінський ліс» торік забив 20 голів диких свиней, з вересня матиме можливість ще вполювати 23 тварини. Очевидно, такий ліміт треба збільшити, враховуючи реалії села Безуглівки. Та й відстріл мисливцям слід би зробити на городах безуглівців — тоді б меншало тут охочих гостей поласувати селянською городиною.
Щорський район 
Чернігівської області.
На знімку: Олександра Дмитрівна Безборода: «Як гадаєте, цю огорожу перестрибнуть?»
Фото автора.