З’їзд партії «Народний Союз Наша Україна», який пройшов у Києві минулої суботи, щедро розкидав гострі критичні стріли і на адресу Юлії Тимошенко та її уряду, і на власні партійні лави.
В ухваленій резолюції констатується, що єдність та одностайність парламентської фракції «Наша Україна —Народна самооборона» зруйновано, і це стало прямим наслідком переваги особистих політичних інтересів окремих її учасників над колективними зобов’язаннями, які провели блок до парламенту. «Сьогодні народних депутатів фракції «НУ—НС» лише використовують для формального існування парламентської коаліції, яка давно перетворилася на іграшку в руках уряду, а не на політичний союз законодавців, — йдеться у резолюції з’їзду. — Є всі підстави розглядати нинішню діяльність коаліції лише як прикриття безвідповідальної політики уряду та політичних інтриг фракції БЮТ». З’їзд зобов’язав народних депутатів-однопартійців відкликати свої підписи під заявою про створення парламентської коаліції та вийти із коаліції. Часу на роздуми та вихід їх коаліції депутатам надано досить мало — лише тиждень. Інакше їх буде виключено з партії. «Почекаємо тиждень, потім застосовуватимемо санкції», — заявила голова політради партії Віра Ульянченко.
Учасники з’їзду звернулися до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з вимогою «відмовитися від президентських амбіцій та забезпечити реалізацію першочергових соціальних і економічних пріоритетів, які покладені на Кабінет Міністрів», або піти у відставку. Негативну ситуацію у вітчизняній економіці «нашоукраїнці» пов’язують не зі світовою кризою, а «бездіяльністю та непрофесійністю уряду та особисто Прем’єр-міністра». Утім, у власній перемозі помаранчеві не сумніваються. Принаймні їхній політичний лідер, Президент України Віктор Ющенко, висловив переконання, що процес відродження партії дасть змогу перемогти і на президентських, і на парламентських виборах.
З’їзд також змінив назву партії — відтепер вона називатиметься не партія «Народний Союз Наша Україна», а простіше — партія «Наша Україна».