Удень 17 липня ситуація в Донецьку була відносно спокійною. Вулицями міста їздив громадський і особистий транспорт. Однак понад 50 світлофорів усе ще функціонували у режимі «увага» — миготливий жовтий. Комунальні підприємства працюють у штатному режимі й забезпечують життєдіяльність міста. У Петровському районі відновили роботу автобуси по маршрутах до ДС Трудівська.
Міський голова керує по скайпу
Донецький міський голова Олександр Лук’янченко спілкується з підлеглими по скайпу з Києва. 16 липня він по відеозв’язку провів апаратну нараду з керівниками ЖКГ міста.
Обговорювали строки стабілізації ситуації з водопостачанням, рівень готовності укриттів, оперативність ліквідації аварій на території міста, забезпечення роботи громадського транспорту. Йшлося і про підготовку міського господарства до осінньо-зимового періоду 2014—2015 рр.
Міські служби повідомили, що аварійна бригада змогла дістатися до місця пошкодженого осколками газогону в районі аеропорту й усунула аварію.
Ніч із 16 на 17 липня минула напружено. Городяни повідомляють про вибухи й стрілянину в Ленінському районі, а також у районі аеропорту.
Бої тривають
Протягом доби терористи здійснили 27 обстрілів блокпостів і позицій підрозділів ЗС України в зоні АТО, інформує інформаційно-аналітичний центр РНБО.
16 липня в результаті другої спроби знищити блокпост під населеним пунктом Маринівка Донецької області при значній перевазі сил терористів у бою трагічно загинув командир роти спецпризначення лейтенант Богдан Завада. Чоловік, прикриваючи особовий склад, вів вогонь із протитанкового гранатомета. Він підбив ворожий БТР і знищив 10 терористів. «Своїми діями він допоміг перегрупуватися бійцям Національної гвардії на блокпосту, рятуючи їх життя. Міністр внутрішніх справ України подав рапорт Президенту України про присвоєння Богдану Заваді звання Героя України», — повідомляють на сайті РНБО.
В області була оголошена жалоба за загиблими у результаті атак терористів на міста Сніжне, Мар’їнка, Донецьк.
У Амвросіївському районі (біля с. Богачі), за повідомленням прес-служби ОДА, невідомі обстріляли підрозділ ЗСУ. Крім того, постраждало с. Краснівка, у якому, за наявною інформацією, немає представників жодної зі сторін протистояння.
У Шахтарському районі тривали бойові дії біля Саур-Могили, у результаті яких страждають населені пункти Дмитрівка, Маринівка, Степанівка.
Північна частина регіону оживає
У Краматорську на центральну вулицю міста повернулися тролейбуси. Для постачання водою жителів багатоповерхівок у центрі містом курсують 15 автоцистерн. Відновився випуск газети «Технополіс».
У Слов’янську триває відновлення електропостачання житлових районів міста. Воду очікують найближчим часом: резервуари наповнені, іде очищення води перед подачею у водогін. Відновлюється тролейбусне сполучення. Відновлено мовлення Першого Національного телеканалу України, яке ведеться з телевишки на горі Карачун. Відкриваються магазини, налагоджується торгівля. Повністю виплачуються пенсії, соціальна допомога й зарплати бюджетникам. Фахівці з різних областей України надають населенню медичну й психологічну допомогу.
В Артемівському районі (Кіровка, Сіверськ) ведуться відбудовні роботи з електро- та газопостачання. У Сіверську 480 будинків підключено до газу, організовано підвіз питної води. У Кіровці місцеві жителі набирають воду з колодязів.
Тривають відбудовні роботи системи водопостачання всього регіону. Канал Сіверський Донець—Донбас уже почав наповнюватися водою, повідомили в «ДТЕК «Донецькобленерго». Ремонтні бригади повністю відновили енергопостачання насосних підстанцій. З 15 липня вода по каналу вже дійшла до Горлівки.
Критична ситуація з водопостачанням зберігається в Димитрові, Добропіллі (і в містах територіального підпорядкування Білицькому, Білозерську й сел. Новодонецькому), Красноармейску, Новогродівці, Селидовому (а також у містах Гірник й Українськ), Красноармійському районі.
У Білицькому (Добропільська міськрада) через зупинку водопостачання у надзвичайно складній ситуації опинився Будинок-інтернат для громадян похилого віку, у якому нині перебувають понад 100 лежачих осіб.
Серйозні проблеми з водою також у Вугледарі, Олександрівському, Волноваському районах.
Зустріч із командирами батальйонів «Азов» і «Дніпро»
16 травня голова Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута відвідав базу батальйону «Азов». На зустрічі з особовим складом і командуванням глава області висловився за організацію спільного патрулювання Маріуполя силами обласного МВС, батальйону «Азов» і громадського формування «Маріупольська Дружина».
Глава ОДА закликав активніше боротися зі злочинністю в регіоні. Він сказав, що в області спостерігалися випадки грабежів, скоєних самозваними представниками добровольчих батальйонів. Так, минулого тижня невідомими злочинцями, які видають себе за бійців батальйону «Дніпро», було викрадено міського голову м. Курахового. Полоненого відпустили, але в ситуації поки що не розібралися.
На жаль, історія правопорушень зі згадуванням формувань територіальної оборони сталася 17 липня вже в Маріуполі.
Близько третьої години ночі надійшло повідомлення про те, що троє осіб отримали тілесні ушкодження на території одного з навчальних закладів Орджонікідзевського району Маріуполя. У результаті чоловік 1965 року народження помер у приймальному відділенні місцевої лікарні. Двоє осіб отримали травми різного ступеня тяжкості, повідомила прес-служба прокуратури Донецької області.
Прокуратура міста заявила про те, що розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (увмисне вбивство) і ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) КК України. Опрацьовуються можливі версії події. Проводиться комплекс необхідних слідчих заходів. Правоохоронні органі перевіряють можливу причетність до інциденту представників батальйону «Азов». Розслідування цього злочину перебуває на особистому контролі прокурора Донецької області, заявили у відомстві.

Донецька область.