Від сьогодні продавці мобільних телефонів зобов’язані перевіряти легальність апарата у присутності покупця. Річ у тім, що саме з 1 липня Український державний центр радіочастот (УДЦР) вводить у дію єдину базу спеціальних ІMEІ-кодів, котра має допомогти боротися із контрабандою та крадіжками засобів зв’язку.
Як повідомляє прес-служба УДЦР, від сьогодні всі нелегально ввезені на територію України або вкрадені «мобілки» зареєструвати у єдиній базі буде неможливо, тож подальший продаж їх незаконний і каратиметься штрафами та конфіскацією товару.
Власникам мобільних, однак, поки що можна не хвилюватися, адже усі телефони, під’єднані до мережі мобільних операторів і діють в їх мережах до 1 вересня 2009 року включно, незалежно від терміну під’єднання, автоматично вважаються законними. Їх ІМЕІ-коди, за повідомленням прес-служби УДЦР, автоматично внесуться оператором до бази даних, яка ведеться центром.
Що стосується приватних осіб, котрі вирішили купити «мобілку» за кордоном, то їм треба буде самостійно її зареєструвати, звернувшись до центру. Підставою для цього будуть документи, що підтверджують придбання пристрою, та митна декларація, в яку вони вписані. Варто зазначити, що таким чином законно одна людина зможе завезти в Україну не більше двох мобільних телефонів.
Магазини та оптові компанії, котрі працюють на ринку законно, радіють нововведенню, адже продавці «сірих» (нелегальних) та «чорних» (крадених) мобільних пропонують істотно нижчі ціни, чим напряму впливають на рівень продажів та прибутків офіційних реалізаторів. А ефективна боротьба із нелегальними «мобілками» дасть змогу підняти продажі, які страждали від безлічі дешевих пропозицій тіньового ринку. Обсяги останнього вражають. Як передає слова голови Державної митної служби України Анатолія Макаренка «РБК-Україна», всього минулого року в країну було ввезено близько восьми мільйонів мобільних, і «80% ввозиться нелегально».
Тож нині гравці тіньового ринку ламають голову над тим, як обійти незручне нововведення й не втратити такий кусень мобільного «пирога». А в УДРЦ вкотре нагадують: телефон, придбаний на базарі чи з рук, навряд чи законно завезений на територію України. Тож не дивуйтеся, якщо він відключиться після тримісячного користування.
Як не помилитися, купуючи новий мобільний телефон, пояснює прес-служба Українського державного центру радіочастот. Таких методів чотири:
1. Перевірте, чи ІМЕІ-код, написаний під акумулятором апарата, збігається із кодом на коробці.
2. Набравши *#06#, на екрані з’явиться ІМЕІ телефону, котрий має бути таким самим, як на самому телефоні та коробці.
3. Можна надіслати СМС-повідомлення із кодом на короткий номер 307 та отримати відповідь, що апарат легально (або нелегально) потрапив на територію України.
4. А особливо прискіпливі покупці можуть попросити продавця перевірити телефон через сайт УДЦР www. ucrf. gov. ua/uk/іmeі_base — введені дані мають підтвердитися. Щоправда, зробити це можна буде лише після 30 вересня 2009 року, повідомляється на сайті центру.
Коментар експерта
Тарас Міщенко, оглядач ІТ-ринку України.
Створення єдиної бази ІMEІ-кодів не обов’язково призведе до зменшення кількості крадіжок мобільних телефонів, адже вже зареєстрований у базі унікальний номер можна спокійно клонувати та використовувати багато разів на нелегальних пристроях. В УДРЦ поки що не розробили захисту від цієї проблеми. Водночас такий спосіб боротьби із «сірими мобілками» однозначно стане причиною подорожчання як легально, так і нелегально ввезених в Україну телефонів приблизно на 20%.
Довідка
ІMEІ — унікальний для кожного телефону номер із 15 цифр, котрий надається йому під час виготовлення. Він записується в електронній прошивці апарата та служить для ідентифікації пристрою в мережі мобільного оператора. Як правило, ІMEІ є на упаковці, у гарантійному талоні та на корпусі під батареєю мобільного телефону.