Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко (на знімку) взяв участь у другому засіданні міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, сейму та сенату Республіки Польща та сейму Литовської Республіки, що пройшло у м. Любліні (Республіка Польща) 26—27 червня 2009 року.
Під час засідання члени міжпарламентської асамблеї України, Польщі та Литви обговорили питання, пов’язані зі «Східним партнерством», безпекою, постачанням енергоносіїв, а також розвитком взаємовідносин у сфері культури.
За результатами обговорення сторонами було ухвалено та підписано спільну декларацію щодо підтримки заходів, які забезпечать повну участь у «Східному партнерстві» усіх країн, яким воно було запропоноване. У декларації також зафіксовано, що спільним пріоритетом є набуття Україною членства у Європейському Союзі, а також наголошено, що участь Білорусі в «Східному партнерстві» може позитивно вплинути на її економічну і суспільну трансформацію в європейському напрямку. Окрім того, сторони підтвердили необхідність запровадження з 1 липня 2009 року місцевого прикордонного руху між Україною і Польщею зі зменшенням обов’язкових оплат, а з часом і скасуванням плати за візи, та в кінцевому результаті встановлення безвізового режиму між Європейським Союзом і Україною.
Окремим пунктом в декларації сторони привітали ініціативу Європейської комісії щодо надання технологічних гарантій і правил доступу та фінансової допомоги для модернізації української газотранспортної системи як істотний крок в напрямку забезпечення безпеки постачання енергоносіїв, прояв практичної участі спільноти і нову якість у зовнішніх відносинах ЄС.
Виступаючи на підсумковому спільному брифінгу очільників парламентів України, Польщі і Литви, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко наголосив, що Польща та Литва вкотре підтвердили свою підтримку європейським прагненням України.
Прес-служба Верховної Ради України.