Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відвідав з офіційним візитом Республіку Білорусь. Візит глави українського парламенту відбувся на запрошення Національних Зборів Республіки Білорусь з метою поглиблення двосторонньої міжпарламентської співпраці.
Кожен четвертий кілометр
По приїзді до Мінська Володимир Литвин і очолювана ним парламентська делегація поклали вінок і квіти до Вічного вогню на площі Перемоги.
Під час зустрічі Голови Верховної Ради України з Головою Ради Республіки Національних зборів Республіки Білорусь Борисом Батурою (на знімку) керівник українського парламенту наголосив, що «співпраця на рівні парламентів повинна мати завершений характер». «Ми не можемо не зустрічатися, бо процеси, які відбуваються у світі і Європі, підштовхують до того, щоб ми зрозуміли значимість одне одного, з тим щоб вийти з кризи і не заблукати в цих процесах», — сказав В. Литвин. Він також підкреслив важливість координації зусиль, спрямованих на подолання кризи. «Спільні підходи та їх реалізація — це те, що необхідно нашим країнам», — заявив він.
У свою чергу, Голова Ради Республіки Національних зборів Республіки Білорусь Б. Батура відзначив, що між парламентами двох країн складаються добрі відносини: «Є взаєморозуміння в політичній сфері, і це підтверджують зустрічі на найвищому рівні, які відбуваються останнім часом». На думку Б. Батури, цю взаємодію можна охарактеризувати позитивно — «як спроможність на поглиблення співпраці і зміцнення дружніх стосунків». Під час зустрічі сторони обговорили стан міжпарламентської співпраці, перспективи розвитку двосторонніх торгово-економічних зв’язків та інші питання, які становлять взаємний інтерес.
На прес-конференції після зустрічі з Борисом Батурою Володимир Литвин висловився за необхідність завершення процедури оформлення кордонів між Україною та Республікою Білорусь. «Під питання оформлення кордонів треба підвести належну правову і практичну базу, адже кожний четвертий кілометр українського кордону спільний з Білоруссю, — підкреслив глава українського парламенту. — Хочу, щоб ми якомога скоріше вийшли на фінішну пряму в цьому питанні». За його словами, невирішення цього питання «затримує розв’язання інших, не менш важливих, проблем і питань як в Україні, так і в Білорусі». При цьому керівник українського парламенту нагадав, що договір про демаркацію українсько-білоруського кордону було ратифіковано Верховною Радою ще в 1997 році, тоді як у білоруському парламенті відповідний документ і досі не ратифіковано.
Зі свого боку, Голова Ради Республіки Національних зборів Республіки Білорусь запевнив, що відповідні документи для вирішення цього питання буде ухвалено найближчим часом. Б. Батура також зазначив, що однією з ключових тем під час зустрічі було питання зняття бар’єрів у торгівельній сфері, адже нині спостерігається значне скорочення товарообороту між обома державами, який торік становив близько 4,9 млрд. доларів. У зв’язку з цим керівники парламентів України та Білорусії наголосили на необхідності докласти спільних зусиль для подолання таких негативних явищ. Володимир Литвин заявив, що Верховна Рада України зробить усе необхідне для зняття обмежень у торгово-економічних відносинах між Україною і Республікою Білорусь. У зв’язку з цим він має намір звернутися до уряду з проханням підготувати відповідні документи. «Все, що роблять наші парламенти, вся співпраця спрямована на те, щоб з найменшими втратами пройти фінансово-економічну кризу», — наголосив В. Литвин.
Учасники зустрічі були одностайні в тому, що важливим інструментом збільшення двостороннього товарообороту є міжурядова білорусько-українська комісія з питань торгово-економічної співпраці, та підтримали рішення про включення до складу цієї комісії представників парламентів обох країн.
Сформувати порядок денний співпраці
Під час зустрічі з Головою Палати представників Національних зборів Республіки Білорусь Володимиром Андрейченком  (на знімку) Голова Верховної Ради наголосив на необхідності більш системних відносин між Україною і Білорусією, зокрема, на рівні парламентів обох країн. «Потрібно, щоб міжпарламентська українсько-білоруська комісія збиралась не раз на два роки, а хоча б раз на квартал», — зазначив В. Литвин. На його переконання, для ефективнішої роботи потрібно сформувати порядок денний співпраці.
У ході зустрічі сторони обговорили низку питань щодо поглиблення торговельно-економічних взаємин, співпраці в галузі енергетики, прикордонного співробітництва та використання транзитних можливостей обох країн. Крім того, значну увагу було приділено питанню взаємної підтримки діяльності України та Республіки Білорусь в міжнародних парламентських інституціях — таких, як МПА СНД, ПАРЄ, ПА ОБСЄ. Зокрема, торкаючись питання взаємовідносин Республіки Білорусь та Ради Європи, В. Литвин зазначив: «Білорусь не може бути поза Радою Європи». Під час обговорення проблеми ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та відновлення територій, які від неї постраждали, було висловлено думку про залучення міжнародного співтовариства до створення дослідного полігону на забруднених територіях для вивчення всього комплексу проблем, пов’язаних із наслідками техногенних катастроф.
Говорячи про необхідність спрощення та прискорення перетину українсько-білоруського кордону громадянами обох країн, В. Андрейченко акцентував увагу на терміновості вирішення цієї проблеми саме зараз, коли розпочався сезон відпочинку. Зі свого боку, Голова Верховної Ради України запевнив, що поставить це питання перед урядом країни.
У рамках програми офіційного візиту Голова Верховної Ради України відвідав Національну бібліотеку Республіки Білорусь.
Мораторій на з’ясування стосунків
Відповідаючи на запитання журналістів щодо порядку денного позачергового засідання парламенту, яке відбудеться сьогодні, 1 липня, Володимир Литвин на прес-конференції в Мінську заявив: внесення змін до державного бюджету задля виділення коштів на фінансування Євро—2012 — це те, що могло б консолідувати і навіть тимчасово примирити парламент. За його словами, в ухваленні згаданих змін до бюджету зацікавлені і представники уряду, і представники опозиції. «Це абсолютно очевидно, адже мова йде, за великим рахунком, про авторитет і престиж держави, — підкреслив глава парламенту. — На цьому нам треба зійтися, знайти спільну позицію і навіть оголосити тимчасовий мораторій на з’ясування політичних стосунків».
Коментуючи можливий розгляд кадрових питань під час позачергового засідання парламенту, В. Литвин зазначив: «Дай Боже, щоб пропозиції уряду знайшли підтримку в парламенті. Це важливо, бо якби ці кадрові питання розглядались у робочому порядку, то позитивне чи негативне рішення не мало б такого резонансу, а оскільки проводиться додаткове позачергове засідання, тут треба виходити з необхідності отримання позитивного результату. В іншому випадку це спрацює в мінус для уряду».
Важливо знаходити компроміси
У рамках дводенного офіційного візиту до Республіки Білорусь Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора зустрівся з Президентом Олександром Лукашенком (на знімку).
Під час зустрічі керівник українського парламенту відзначив позитивну налаштованість білоруської сторони щодо розвитку відносин з Україною. За словами В. Литвина, це виразно засвідчили його вчорашні зустрічі у Мінську з керівництвом Національних зборів Республіки Білорусь та керівництвом Палати представників Національних зборів. «Тепер важливо, щоби працювала система, яка б сприяла розвитку і поглибленню наших взаємовідносин», — сказав він і додав, що «ці взаємовідносини України й Білорусі повинні мати майбутнє».
Президент Республіки Білорусь О. Лукашенко високо оцінив підтримку Україною Республіки Білорусь, в тому числі й на міжнародній арені. У цьому контексті він висловив сподівання, що український парламент також «відіграє важливу роль у реалізації наміченої президентами двох країн дорожньої карти подальшого налагодження стосунків». «Якщо реалізувати комплекс домовленостей між президентами і прем’єр-міністрами обох країн — наші взаємини набудуть нової якості», — заявив О. Лукашенко.
«Я не бачу питань, які не можна вирішити», — наголосив він і висловив сподівання, що «сила українського парламенту підштовхне до вирішення питань, намічених в ході попередніх зустрічей вищого керівництва двох держав». При цьому він звернув увагу на важливість знаходження компромісів, зауваживши, що «компромісність — це не ущербність».
Президент Республіки Білорусь висловився за те, щоб українсько-білоруські відносини стали зразковими.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.