Чому мало хто наважується на поїздку до Криму на початку літа? І чи мають рацію ті, хто чекає серпневої спеки? Перевіримо? Тоді в дорогу.
Перше, що несказанно потішило — напівпорожній поїзд. Нечасто випадає можливість у дорозі не юрбитися одне в одного на головах. Cтавимо плюс.
Щось незвичне в контингенті відпочивальників. О! Школярі та студенти ще, в основному, донавчаються, і зустріч із ними рідкість. Разюче тихо.
Тихо й в оспіваному Максиміліаном Волошиним Коктебелі, «Країні блакитних вершин». Після задушливого мегаполіса невелике селище — саме те, що треба. Місця приголомшливо гарні.
Чудовий вид на Коктебель від могили Волошина. Гора Хамелеон, яка змінює колір залежно від температури й освітлення. Золоті ворота Карадагу, які, за повір’ям, виконують бажання. Сам Карадаг, який у відсутності людей начебто помолодшав і оновився. Гальковий пляж, у каменях якого можна порпатися годинами, перебираючи природні шедеври. Лаваші і плов, які готують прямо в тебе на очах. І звичайно повітря, а не той дивний газовий конгломерат, яким ми дихаємо в місті.
Про сумне. Ціни, м’яко кажучи, не радують. Ліжко-місце від 40 гривень з людини за добу, квартира — від 150. Але ж це ще не сезон! Через місяць обіцяють підвищення вдвічі. Вартість продуктів дещо порівнянна з київською, але де в чому залишає її позаду. Іноді далеко. Фрукти й овочі ще по-весняному недешеві. Цікаво, що копчений сир, червона столична ціна якого близько 40 грн., тут іде за 60. Ставимо мінус. Добре, затягнули паски, вдома від’їмося.
«Країна коньяків» — гордо значиться на в’їзді в селище. І країна маків не в меншій мірі. Ці квіти густим килимом вкривають узбіччя. До речі, про коньяки. Асортименти фірмових винних магазинів з розливним продуктом радує око й смак. Просять від 25 грн. за літр. 
І все-таки основний червневий плюс — мало людей. Не сезон! Їх мало на пляжах, мало на набережній, мало в магазинах, мало в аквапарку (в якому, до речі, діють весняні знижки). Несказанно приємно.
Підіб’ємо підсумки. Плюсів однозначно більше, аніж мінусів. Отже, цілком можна їхати на півострів і на початку літа. І неодмінно відвідати Коктебель!
Фото автора.