Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов’яже Російську Федерацію повернути Крим Україні, а також компенсувати нашій державі всі завдані збитки. Таке переконання під час брифінгу висловив міністр юстиції Павло Петренко. «Такого відвертого нехтування міжнародним правом, відвертої воєнної агресії з наступною анексією території іншої держави світ не пам’ятає з часів Другої світової війни», — підкреслив він, коментуючи початок розгляду заяви України щодо анексії Росією Криму у ЄСПЛ.

У позовній заяві Україна на підставі статті 33 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод звинуватила Росію в порушенні низки статей конвенції, а також заявила про порушення РФ статті 1 Протоколу до Конвенції, що дає можливість вимагати компенсації матеріальної шкоди. На момент направлення позову Мін’юст оцінив суму завданих збитків в 1 трильйон 180 мільярдів гривень, та оскільки окупація триває, то ця сума не є остаточною. «Враховуючи продовження негативного розвитку подій, Міністерство юстиції у співпраці з іншими органами далі здійснює збір і аналіз відповідної інформації для направлення доповнень до заяви», — зазначив міністр.

Крім того, з моменту анексії Криму, там фіксується чимало фактів порушення прав українських громадян, насамперед кримських татар і осіб, які перебувають під вартою. Яскравим прикладом цього є справа, порушена проти сина народного депутата Мустафи Джемілєва — Хайсера Джемілєва.

Європейський суд з прав людини визнав: юрисдикція українських судів продовжує розповсюджуватися на територію Криму.

Під час спільного з міністром юстиції брифінгу Мустафа Джемілєв повідомив, ЄСПЛ вже ухвалив рішення стосовно незаконного тримання його сина під вартою та відмови Росії передати порушену проти нього справу під юрисдикцію українських судових органів.

«У пресі є інформація про те, що я звернувся до ЄСПЛ щодо заборони мого в’їзду в Крим. Насправді йдеться про розгляд позову про незаконне тримання під вартою мого сина», — сказав він та наголосив, що оскільки його син є громадянином України, то його мали передати Україні, але так і не передали. «Згідно з тими нормами, які існують, мій син — громадянин України, його мали передати Україні, але не передали. Російські слідчі органи сказали, що будуть розслідувати справу від початку», — сказав М. Джемілєв. 

«Рішення Європейського суду з прав людини є важливим, оскільки за заявою адвоката Мустафи Джемілєва і за аналогічною заявою українського уряду Європейський суд застосував 39-те правило, визнавши той факт, що юрисдикція українських судів продовжує розповсюджуватися на територію Криму, та підтвердивши, що Росія зобов’язана припинити порушення прав людини і звільнити особу, яка без будь-яких підстав перебуває під вартою», — сказав він та додав, що це рішення є важливим прецедентом, оскільки на прикладі даної справи демонструє дію закону про права і свободи громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

«Саме цей закон передбачає механізми захисту прав наших громадян, які порушуються на території окупованого Криму, через судові органи, що перебувають на материковій частині», — зазначив П. Петренко та підкреслив, що український уряд вимагатиме від РФ негайного звільнення сина Джемілєва та передачі його українській стороні.

Міністр запевнив, що Україна продовжить практику застосування механізму звернення до Європейського суду з прав людини у випадках порушення прав громадян нашої держави на тимчасово окупованих територіях.