Співробітники спецпідрозділу Управління СБУ в Севастополі та їхні київські колеги 24 червня затримали депутата Севастопольської міськради Сергія Смольянінова.

Заступник начальника УСБУ в Севастополі полковник Сергій Павлов повідомив власному кореспонденту «Голосу України», що в управління прийшов житель Севастополя і заявив, що депутат Севастопольської міськради вимагає хабар у розмірі 110 000 доларів США за надання сприяння у вирішенні питання про виділення землі для житлово-будівельного кооперативу. Йшлося про майже чотири гектари. На підставі заяви співробітники міського управління разом із працівниками центрального апарату СБУ провели спецоперацію. Того самого дня спецслужба матеріали справи передала в прокуратуру. Міська прокуратура порушила кримінальну справу за ч. 3 ст. 368 Кримінального Кодексу України за ознаками злочину, що кваліфікується як «одержання хабара в особливо великих розмірах».

Юристи-практики так коментують те, що сталося: «Якщо провину доведуть у суді, то підозрюваного можуть позбавити волі на вісім—дванадцять років. Майно в такому випадку підлягає конфіскації. Крім того, закон вимагає позбавити підсудного права займати будь-які посади не менше, ніж три роки».

У міській раді коментар від його керівника одержати не вдалося — Валерій Саратов у відпустці. Севастопольські регіонали, які не побажали персонально коментувати події зі своїм однопартійцем, розіслали у ЗМІ офіційний папір — заяву виконкому міської організації Партії регіонів. У ній нагадують городянам, що «севастопольці двічі довірили представляти в міськраді їхні інтереси С. Смольянінову».