Народний депутат, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк повідомив про намір розпочати збір підписів за проведення референдуму з питань конституційної стабільності. «Ми хочемо встигнути ще до президентської кампанії», — заявив він під час учорашньої прес-конференції. 

 

А. Яценюк зазначив, що в разі підтримки більшістю громадян якогось, винесеного на референдум, питання, воно має стати частиною національного законодавства. При цьому він зауважив, що Конституції України потрібен «захист від дурня» — так інженери називають заходи безпеки, які ускладнюють випадкове або навмисне втручання ззовні в роботу складного механізму, обладнання або програмного забезпечення.

«Конституція також є складним механізмом, що регулює основні сфери життя держави, визначає права й обов’язки її громадян і посадових осіб, формує систему важелів і противаг між гілками влади. Природно, що в такого механізму повинна бути надійна система захисту від некомпетентного або умисного втручання. Як показали нещодавні події, в нашій Конституції «захист від дурня» практично не працює», — вважає А. Яценюк. На підтвердження цієї тези він звернувся до подій, що відбулися зовсім недавно, коли «лідери двох найбільших парламентських партій, прикриваючись гаслами про порятунок Вітчизни в умовах світової кризи, затіяли конституційний переворот». А пішли вони на це, переконаний лідер «Фронту змін», тому, що «процедура змін до Конституції сьогодні фактично повністю віддана на відкуп Верховній Раді та її головним гравцям».

Саме тому А. Яценюк пропонує, щоб будь-які конституційні зміни ухвалювалися лише після винесення на загальнонародний референдум, оскільки Конституція — це документ не для політиків, а для нації і держави. Водночас він вважає, що проблеми нашої держави не в Конституції, а в політиках, котрі її не виконують. «Яку Конституцію не дай українським політикам, вони зроблять з неї комплект макулатури. Тому найважливіше — заставити їх виконувати чинний Основний Закон», — наголосив політик.