Напередодні Дня Конституції України Національна академія наук України, Інститут держави і права ім. В. Корецького НАН України та Інститут законодавства Верховної Ради України провели науково-практичну конференцію «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ».

Примітною рисою цієї конференції стало те, що її учасники головну увагу приділили не стільки політичним, скільки суто нагальним для суспільства, для пересічних громадян практичним аспектам втілення в життя положень Основного Закону держави та визначенню шляхів їх можливої модернізації.
З доповідями виступили директор Інституту держави і права, академік Ю. Шемшученко, директор Інституту законодавства, член-кореспондент НАН України О. Копиленко, голова Центральної виборчої комісії, член-кореспондент НАН України В. Шаповал, народний депутат України Ю. Мірошніченко та інші.  Учасники конференції відзначили роль Конституції як правової основи розвитку української державності та формування національної правової системи. 
У прийнятих рекомендаціях учасники конференції запропонували розширити проблематику наукових досліджень з теорії державного будівництва, розвитку конституціоналізму і реформування публічної влади.