На міжнародному інвестиційному форумі в Тернополі було представлено економічний потенціал регіону та нові можливості для міжнародного співробітництва. Серед найбільших проектів будівельної галузі відзначено ТОВ «Скала», в який група Knauf інвестувала понад 10 млн. дол. США.
У липні 2009 року виповнюється два роки як у Борщеві Тернопільської області почав працювати гірничодобувний комплекс «Скала». На початку 2006-го група Knauf створила тут дочірнє підприємство «Скала» й отримала ліцензію на видобуток високоякісного гіпсового каменю на Шишковецькому родовищі.
— Такого рівня комплекс — це визначне технічне досягнення, яке відкриває широкі можливості не лише для виробництва високоякісних будівельних матеріалів, які нині у великих обсягах потрібні для спорудження і облицювання будівель будь-якого призначення, а й для розвитку та поширення нових технологій у всіх сферах виконання будівельних робіт. З допомогою інвесторів, які постійно вкладають кошти у розвиток сучасного виробництва, область матиме добре розвинену галузь будівельних матеріалів, — наголосив голова Тернопільської обласної держадміністрації Юрій Чижмарь.
Дещо раніше керівництво компанії Knauf і Тернопільської облдержадміністрації домовлялися про значний обсяг інвестицій у розвиток будівельної галузі. Йдеться про спорудження у Борщеві переробного підприємства місцевих гіпсів, яких щорічно тут видобувається майже 500 тис. тонн.
Наступним важливим чиником роботи групи є задоволення соціальних потреб мешканців регіону, на території яких розташовані її підприємства. Велику благодійну діяльність на Тернопільщині проводить і ТОВ «Скала», яке стало спонсором численних соціальних проектів, серед яких — газифікація сусідніх сіл, створення футбольної команди, початок відновлення садиби відомого українського письменника, лауреата Шевченківської премії Романа Андріяшика, створення Навчально-практичного будівельного центру Knauf на базі Борщівської філії Товстенського професійного сільськогосподарського ліцею, в якому учні здобуватимуть фах «монтажник гіпсокартонних конструкцій». Фірма сприяє відродженню профтехосвіти в регіоні, де потреба у кваліфікованих працівниках швидко зростає.
ТОВ «Скала» робить значний внесок у формування бюджетів різних рівнів, платежі та податки до яких щомісячно становлять майже півмільйона гривень. Особливо це відчули жителі сіл Сков’ятин і Шишківці, де за ці кошти сільські ради проводять ремонти доріг, будинків культури.
Для тернопільчан прикладом успішної співпраці групи з місцевою владою є створення та своєчасне введення в експлуатацію у липні минулого року підприємства «Кнауф Гіпс Донбас», яке є одним з найбільших у Європі виробником широкого асортименту продукції на основі місцевої гіпсової сировини і сплачує значні податки до місцевих бюджетів. Це свідчить про те, що сухі системи будівництва Knauf довели високу ефективність при виконанні опоряджувальних робіт у будівлях різного призначення: скорочують терміни і знижують їх вартість у три-чотири рази, повністю виключають мокрі процеси і забезпечують високу якість. У нинішній ситуації, коли фінансові надходження у будівництво суттєво скоротилися, така робота набуває особливого значення.
— Група Knauf послідовно і плідно працює в Україні, — говорить генеральний директор ТОВ «Кнауф Гіпс Київ» Олександр Гавриш. — Перші інвестиції було вкладено в Київський завод гіпсокартонних виробів, на базі якого вже десять років успішно працює підприємство. А 2002 року в Соледарі Донецької області розпалося будівництво гірничодобувного комплексу і трьох заводів з виробництва сухих сумішей, гіпсокартонних і пазогребеневих плит, які введено в дію у липні минулого року. Підприємство «Кнауф Гіпс Донбас» стало найпотужнішим виробником гіпсових виробів у Європі.
Вл. інф.