Завтра — День Конституції України
Привітання Голови Верховної Ради України Володимира Литвина
Шановні співвітчизники!
Щиро вітаю вас з важливим державним святом — Днем Конституції України.
Наголошуючи на його загальнодержавному значенні, хотів би підкреслити той незаперечний факт, що з прийняттям у 1996 році Конституції відбулося по суті остаточне завершення юридичного оформлення держави Україна.
Найбільший здобуток цього історичного для нашого народу документа полягає в тому, що він визначив вектор цивілізаційного розвитку українського суспільства. Увібравши в себе не тільки найкращі зразки вітчизняного, а й світового досвіду державотворення, спираючись на досягнення сучасної науки конституціоналізму, цей непересічний акт було визнано Венеціанською комісією Ради Європи однією з найкращих конституцій сьогодення серед демократичних країн світу. Її вагоме стратегічне значення полягає ще й у тому, що вона забезпечила передбачуваність демократичного розвитку України.
Упродовж восьми років з дня прийняття Конституції України, незважаючи на складний етап трансформаційних перетворень перехідного періоду, велася складна рутинна робота з наповнення реальним змістом конституційних положень. І попри всі труднощі та неминучі у такій справі помилки, держава зросла і зміцнилася під час свого становлення.
Проте у 2004 році на зламі епох відбувся сплеск суспільно-політичного протистояння і загострення політичної боротьби, заручницею якої опинилася Конституція України. Протиборчі сили перетворили її зміст на інструмент політичних змагань, що абсолютно неприпустимо, коли йдеться про Основний Закон держави, який має слугувати об’єднуючим, а не роз’єднуючим суспільство і політикум фактором.
У результаті конституційний процес із системного річища було переведено у тривалу смугу хаотичних ініціатив щодо внесення змін до Конституції. Наслідки цих сумнівних новацій ми відчуваємо дотепер. Наразі картина доволі знайома: повторюється за своїм змістом і суттю політична боротьба. Навіть не відбулося кардинальних змін у підходах і засобах суб’єктів політичного протистояння. Вкрай сумним є те, що ця боротьба доповнюється спрощеним уявленням — Конституцію можна написати за одну ніч, нав’язавши Україні будь-яку модель організації влади або їх симбіоз.
Усе це створює реальну небезпеку для нашої держави. В умовах світової кризи, що не оминула й Україну, така поведінка є неприпустимою розкішшю, а радше —безвідповідальною за долю усієї країни. Державним діячам не личить піклуватися передусім вузькопартійними, а не загальнодержавними інтересами, бажаючи перекроїти Конституцію саме під себе. Необхідно усвідомити це й відкинути такий спрощений підхід до об’єктивного процесу удосконалення Основного Закону України.
Загальносвітова практика свідчить: беручись за удосконалення Конституції, спираються на знання історії, традицій, джерел права, вітчизняний і міжнародний досвід, реальний стан країни, творці конституційних змін повинні мати системне бачення перетворень у цьому процесі, чітке усвідомлення ролі та можливостей громадянського суспільства і народу як єдиного джерела влади. Не менш важливим є усвідомлення реального місця України у світовій спільноті. Потрібно враховувати й інші, далеко не другорядні фактори.
Нині, і це є завданням першочергового значення, важливо примусити насамперед владу і політиків жити за Конституцією та, використовуючи її позитивний потенціал, забезпечувати прогнозований розвиток України як демократичної, соціальної, правової держави. Це привнесе стабільність у суспільство і сприятиме відновленню довіри до вітчизняного політикуму, влади в цілому.
Задля надання процесу удосконалення Конституції України прозорості та консенсусності потрібне безумовне дотримання того, щоб пропозиції стосовно цього напрацьовувалися гласно, публічно, з усвідомленням необхідного суспільного розвитку, а не з бажанням удосконалити головний політико-правовий акт держави під окремих осіб.
Вітаючи всіх співвітчизників із черговою річницею Конституції України, хотів би висловити сподівання на те, щоб визнана у 1996 році однією з найдемократичніших у світі, вона реально втілювалася у життя і була надійним інструментом забезпечення захисту прав усіх громадян нашої держави.
Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.