Робоча поїздка голови Миколаївської обласної ради Тетяни Демченко в Казанківський район не передбачала відвідин місцевих шкіл і прийом виборців з особистих питань. Але такий прийом на настійне прохання мешканців сіл Олександрівка, Великоолександрівка, Краснознам’янка відбувся.
Хвилювало їх одне-єдине питання — керівництво Казанківського району, посилаючись на скрутне фінансове становище, розробило план з так званої оптимізації мережі шкільних закладів. По суті, йдеться про закриття сільських шкіл. Громада Олександрівської сільської ради проти переведення учнів 5—9 класів для навчання у Володимирівській школі. Зрозуміти територіальну громаду можна. У Великоолександрівку їздять на навчання діти із сіл Зоря, Новоблакитне, Привілля, а це 22 кілометри до Володимирівки. Ще п’ять років тому в селі Зоря школа працювала. Сьогодні красива, газифікована, з водопроводом, із сучасним комп’ютерним обладнанням школа закрита.
Тетяна Демченко гостро відреагувала на можливе скорочення шкіл на території Казанківського району.
— По-перше, — заявила голова обласної ради, —відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту», реорганізація і ліквідація навчальних закладів у сільських місцевостях, створених на основі комунальної власності, допускається лише за згодою з територіальними громадами.
— По-друге, — жорстко сказала Тетяна Демченко, — позиція обласної ради однозначна — школи не повинні закриватися. Сільська школа — це останній оплот завтрашнього дня села. І тому, незважаючи на фінансову кризу, обласна рада відстоюватиме нормальну роботу закладів освіти, культури, охорони здоров’я в кожному районі області.
Наступного дня після завершення робочої поїздки Тетяни Демченко в Казанківський район туди виїхала комісія обласної ради для вивчення заяв громадян району.
У Великоолександрівці члени комісії побували в місцевій триповерховій школі. Учні, викладачі, батьки учнів, з якими розмовляли члени комісії обласної ради, були одностайні, — не губіть школу. А голова Великоолександрівської сільської ради Олена Лейбович заявила, що аргументи прихильників закриття школи про те, що кількість учнів зменшується, не витримують жодної критики. Відповідно до прогнозів на найближчі п’ять років кількість учнів у школі не буде зменшуватися.
Виконувач обов’язків голови Казанківської районної держадміністрації Микола Сорочинський навів додаткові, на його погляд, аргументи на користь закриття школи. На 2009 рік галузь освіти району має дефіцит майже 2 мільйони гривень тільки для виплати зарплати вчителям. 300 тисяч гривень бракує для забезпечення шкіл енергоносіями, ще 300 тисяч потрібно на харчування учнів 1—4 класів. За його словами, у районі діє програма розвитку галузі «Освіта». Відповідно до цієї програми і проводиться так звана оптимізація мережі шкільних установ і реорганізація загальноосвітніх шкіл. Для членів комісії цифри, наведені Миколою Сорочинським, стали одкровенням і вони поставили цілком резонне запитання: «А чому обласна рада довідалася про них тільки сьогодні, а не в момент формування обласного бюджету?».
Неприємна розмова в керівників району відбулася і з місцевими жителями села Краснознам’янка. Вона йшла на підвищених тонах і виконувачу обов’язків глави РДА довелося несолодко. Свого часу він без приставки «в. о» вже керував районом. У серпні 2003 року йому була оголошена догана Президентом України. Глава держави звинувачував його в тому, що в районі не забезпечується «належний рівень роботи установ освіти і культури, відповідність соціальної інфраструктури сучасним запитам населення».
— Ви хоч трошки мені довіряєте? — в розпачі запитав керівник району в жителів Олександрівки.
У відповідь селяни дружно закричали: «Ні! Не довіряємо».
Можна не сумніватися, що школи в Казанківському районі закриватися не будуть. Депутати обласної ради вивчають і найближчим часом вирішать питання про виділення з обласного бюджету необхідних коштів для порятунку шкіл.
Миколаївська область.