Ще на початку сезону споживання ранніх овочів фахівці кіровоградської санепідемстанції виявили підвищений уміст нітратів у городині, що реалізовувалася в торговельній мережі міста. Зокрема, в редисці. «Нині, — стверджує головний лікар Кіровоградської міської СЕС Іван Касьяненко, — ці небезпечні речовини знаходять у молодій картоплі, кабачках, ягодах». За його словами, споживачам краще почекати, поки овочі та ягоди достигнуть природним шляхом, і вже тоді їх купувати.
З початку року фахівці СЕС перевірили стан дотримання санітарно-епідеміологічних норм та правил на 1148 об’єктах торгівлі. На 858 із них виявлено порушення. Тимчасово припинялася експлуатація 111 об’єктів, понад триста працівників тимчасово відсторонювалися від роботи. Серед об’єктів торгівлі, що реалізують продукти харчування, найбільше нарікань у лікарів-епідеміологів на супермаркети.
Але торговці результатами перевірок інспекторів СЕС не надто переймаються, адже нещодавно Кабінет Міністрів своєю постановою тимчасово обмежив планові перевірки контролюючими службами суб’єктів господарювання до 2010 року. Проте, за словами Івана Касьяненка, це не означає, що об’єкти припинять перевіряти. Адже до цієї постанови видано 32 нормативні акти, які передбачають проведення перевірок на об’єктах з високим рівнем небезпеки. Крім того, санепідемстанції не заборонено продовжувати лабораторні дослідження, в тому числі й продуктів харчування. Мають право працівники СЕС і проводити перевірки за зверненнями та скаргами.