Сьогодні сиру не варить хіба що лінивий. Бо хто його не любить?! Проте якість цього продукту в торговельній мережі буває вельми різна. Й розібратися серед численних виробників споживачу зовсім непросто.
Сиру від дочірнього підприємства ТзОВ «ЗС-ЛТД» — фірми «Деметра», що працює в селі Кам’янка Кам’янець-Подільського району на Хмельниччині, можна довіряти без найменшої тіні сумніву. На цьому підприємстві, єдиному в районі, продукують сир... «без рук». Бо сировина — найвищої якості, а це — молоко екстра-класу від власної породистої череди: під час доїння фактично немає контакту з руками працівниць-доярок. Це, зауважимо, — головна умова, передбачена європейськими стандартами.
 Одразу після доїння молоко з корівника подається через фільтри в молокопровід, добре охолоджується. Жодного довготривалого транспортування, підігріву, пастеризації, що істотно знизило б його смакові якості, тут не практикують. «Деметрівці» досягли європейського рівня стандартів за надзвичайно короткий час, адже лінія працює лише рік. Сорти «Едам», «Російський плюс», «Мааздамер плюс» справді мають неабиякий плюс. Екологічні, натуральні продукти стають дедалі більшою рідкістю на прилавках. «Деметра» випускає винятково такі товари і запрошує до співпраці тих, хто хоче забезпечувати ними українців. До слова, сир «Едам» у 2008 році нагороджено як фіналіста всеукраїнського конкурсу «Сто кращих товарів». У сироварів із «Деметри» чимало нових задумок. Нині дійна череда налічує 300 голів, але вже збудовано новий корівник, який дасть змогу тримати й півтисячі, щодоби переробляти 10 тонн молока. У Хмельницькій області це єдине господарство, що переробляє власну продукцію, поєднуючи національні традиції, рецептури та сучасні композиції прянощів, спецій.
На орендованій тисячі гектарів землі «деметрівці» за вісім років показали себе добрими господарями, в яких має бути все своє, до того ж добротне та якісне. Ідеальний порядок, чистота в «Деметрі» вражає кожного, хто тут буває. Тут приймають делегації, підприємство запрошують на численні виставки. І не тільки з сиром. Фірма випускає ще й широкий асортимент м’ясної продукції — ковбаси варені, варено-копчені, напівкопчені, делікатесні рулети, карбонати, грудинки, cтейки та набори для шашлику. У господарстві відгодовують понад тисячу голів свиней, і знову-таки самі ж переробляють, не відступаючи від «золотого правила». До речі, до харчів свинкам додають сироватку, що дає змогу наростити апетитне сальце та м’ясце. Є на фірмі й продукція для ласунчиків — декілька сортів халви та соняшникове насіння, грильяж та солоні горішки.
Подоляни вельми люблять «затоварюватися» у фірмових магазинах «Деметри», де й ціни помірні, і такі самі порядок, шана до споживача, як і на самому підприємстві. Воно — дітище Анатоля Зелениці, який є взірцем сучасного українського господаря та успішного бізнесмена. «Наш колектив старається, піднімає українську економіку. До речі, 90 відсотків працівників — мешканці села Кам’янка. Не кожне село у краї має таке потужне підприємство, більшість страждають від безробіття, — каже Анатолій Зелениця. — Хотілося б, щоб і влада навзаєм виявляла сприяння. Нам доводиться нині платити за оренду двох гектарів землі під фермою 130 тисяч гривень на рік, начебто вона під промисловим об’єктом, тоді як це — земля сільськогосподарського призначення. І, на жаль, ніхто в районі не в змозі вплинути на таке рішення: ні районна рада, ні райдержадміністрація. Звернулися до Держ-комзему, нехай розсудить. Тільки краще б ми свої зусилля не на це спрямовували, а на подальше розширення асортименту, зростання якості».