Координаційна рада з питань місцевого самоврядування при голові Волинської обласної ради провела виїзне засідання на базі Володимир-Волинської міської та районної рад. На ньому обговорювалися питання виконання місцевих бюджетів, пошук резервів для наповнення місцевих скарбничок та вирішення соціальних питань.

 

В області складна ситуація з виконанням бюджету. Недовиконані бюджети міст Луцька, Володимира-Волинського, Луцького району, 32-х селищних і сільських рад. Основний бюджетоутворюючий платіж —податок з доходів фізичних осіб — виконано на 98,5 відсотка, місцеві бюджети області недоотримали 3,4 мільйона гривень. Відповідно до моніторингу до державного бюджету за січень—травень від Ягодинської та Волинської митниць надійшло 28,49 мільйона гривень митних платежів, що становить лише 54,5 відсотка до запланованого.

Загалом ситуацію з виконанням місцевих бюджетів за п’ять місяців голова обласної ради Анатолій Грицюк назвав критичною. На його думку, керівники органів місцевого самоврядування мають активізувати роботу з наповнення місцевих кошторисів, вести постійний моніторинг виконання бюджетів міськими, селищними і сільськими радами. А дохідну частину, вважає він, потрібно шукати у зменшенні видатків.

На думку ж міського голови Володимир-Волинського Петра Саганюка, місцеві скарбниці не спустошуватимуться, якщо державні фіскальні органи суворіше питатимуть зі злісних неплатників податків. Такими на території міста є цукровий завод і державне лісомисливське господарство. А також, якщо держава вчасно повертатиме ПДВ підприємствам. Від цього, зокрема, потерпає півторатисячне підприємство з виготовлення корпусних меблів «Гербор-Холдинг», яке є головним бюджетоформуючим підприємством міста.

За результатами виїзного засідання координаційна рада прийняла звернення до Кабінету Міністрів з проханням розібратися з дійсним фінансовим станом окремих підприємств, які останнім часом не сплачують основні податки до місцевих бюджетів, мають заборгованість із виплатою заробітної плати і незадовільні економічні показники діяльності.

Крім того, члени ради ознайомилися з роботою Володимир-Волинської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів для дітей з вадами слуху, яка нещодавно справила новосілля. Ці відвідини були цікаві ще й тим, що гості побачили, як ефективно використані кошти обласного бюджету на спорудження цього соціально важливого об’єкта. Побували голови міських і районних рад також у нововідбудованому дитячому садочку «Ромашка» села Зимне і навчально-виховному комплексі «ЗОШ І-ІІ ступенів — ліцей с. Зимне» (учасника номінації десяти найкращих сільських шкіл України), в нещодавно відремонтованому кінотеатрі ім. Шевченка та спортивно-оздоровчому комплексі «Олімп». А також здійснили екскурсію в Зимненський Святогорський Успенський жіночий монастир.

 

Волинська область.

На знімку: учасники виїзного засідання під час екскурсії в Зимненському Святогорському Успенському жіночому монастирі.

Фото автора.