В умовах становлення в Україні ринкової економіки особливої актуальності набувають питання створення механізмів, які сприяють формуванню стабільних, довготривалих і прогнозованих відносин у соціально орієнтованому суспільстві.
Значним внеском у розв’язанні цієї проблеми засобами договірного права можна вважати цикл наукових праць «Правове регулювання договірних відносин в умовах ринкової економіки в Україні», підготовлений авторським колективом, до складу якого входять відомі українські вчені-цивілісти, професори: І.А. Безклубий, С.М. Бервено, Т.В. Боднар, О.В. Дзера, О.В. Кохановська, Н.С. Кузнєцова, В.В. Луць, Р.А. Майданик.
Ця колективна праця є першою і в Україні, і в країнах Східної Європи комплексною збіркою монографічних і навчально-методичних досліджень загальнотеоретичних і правозастосовних проблем договірного права як генерального інституту цивільного права, так і його підгалузі — зобов’язального права та його основної складової — цивільно-правового договору. Крім того, у вітчизняній юридичній науці практично не було комплексних наукових досліджень загальних питань договірного права та його складової — цивільного договору в Україні.
Цикл наукових праць становлять:
1. Зобов’язальне право: Навчальний посібник / За ред. О.В. Дзери. — К: Юрінком Інтер. — 1998. — 912 с.
2. Цивільне право України: Навчальний посібник. Книга перша / За редакцією О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. — 3-тє вид., допов. і перероб. — К.: Юрінком Інтер, — К., 2005. — 736 с.
3. Цивільне право України: Навчальний посібник. Книга друга / За редакцією О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. — 3-тє вид., допов. і перероб. — К.: Юрінком Інтер. — К., 2005. — 640 с.
4. Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: у 2 т. / За відповід. ред. О.В. Дзери, Н.С . Кузнєцової, В.В. Луця. — К.: Юрінком Інтер, 2005. — Т. 1. — 832 с.
5. Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: у 2 т. / За відповід. ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. — К.: Юрінком Інтер, 2005. — Т. 2. — 1088 с.
6. Аномалії в цивільному праві України: Навч.-практ. посібник // Відп. ред. Р.А. Майданик. — К.: Юстініан, 2007. — 912 с. (Серія «Аномалії цивільного права»).
7. Договірне право України. Загальна частина: навч. посіб. / За ред. О.В. Дзери. — К.: Юрінком Інтер, 2008. — 896 с.
8. Безклубий І.А. «Банківські правочини: цивільно-правові проблеми». Монографія — К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2005. — 378 с.
9. Боднар Т.В. «Виконання договірних зобов’язань у цивільному праві». Монографія — К.: Юрінком Інтер, 2005. — 272 с.
10. Боднар Т.В. «Договірні зобов’язання в цивільному праві»: (Загальні положення). Навчальний посібник. — К.: Юстиніан, 2007. — 280 с.
11. Кохановська О.В. «Теоретичні проблеми інформаційних відносин у цивільному праві». Монографія — К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2006. — 463 с.
12. Бервено С.М. «Проблеми договірного права України». Монографія — К.: Юрінком Інтер, 2006. — 392 с.
13. Луць В.В. «Контракти в підприємницькій діяльності». Навчальний посібник 2-ге видання. Перероб. і допов. — К.: Юрінком Інтер, 2008. — 576 с.
У циклі міститься системний аналіз норм Цивільного кодексу України 2003 року, інших актів законодавства України та практики їх застосування; виявляються прогалини та суперечності нормативного регулювання; пропонуються шляхи їх вирішення та усунення з метою підвищення ефективності функціонування договірних відносин, цивільного обороту та економіки загалом.
Висвітлюються особливості регулювання окремих видів договорів (купівлі-продажу, поставки, дарування, найму, підряду, надання послуг, перевезень, зберігання, управління майном, комерційної концесії тощо), сформульовано пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства України стосовно регулювання договірних відносин.
Розроблено та обґрунтовано наукові ідеї та положення про цивільно-правовий договір як найбільш ефективний регулятор товарообігу в суспільстві з ринковою економікою та механізм забезпечення науково-технічного прогресу, матеріальних та соціально-культурних потреб громадян, про способи захисту прав сторін договірних відносин.
Проаналізовано і були висвітлені правові засади правового регулювання цивільних, в тому числі договірних відносин, виявлено спільні правові конструкції, виокремлено новели чинного Цивільного кодексу України, визначено перспективи їх правозастосування.
На основі наукового аналізу теоретичних концепцій цивільного права та узагальнення судової практики наводиться постатейне доктринальне тлумачення 1308 статей чинного Цивільного кодексу України, а також інших актів законодавства. Використано нові, оригінальні підходи у тлумаченні складних правових норм та найбільш ефективні способи їх застосування у правозастосовній діяльності.
Досліджено теоретичні і практичні проблеми правового регулювання банківських правочинів.
Висвітлено питання виконання договірних зобов’язань у цивільному праві, що є першою в Україні спробою комплексного висвітлення теоретичних і практичних проблем виконання договірних зобов’язань.
Уперше в цивілістичній науці системно висвітлюються категорії ризику, ризикових зобов’язань, інших аномалій у цивільному праві.
На основі аналізу чинного законодавства та практики його застосування сформульовано пропозиції щодо вдосконалення правового регулювання договірних зобов’язань у Цивільному кодексі України.
Отже, всі перераховані наукові праці логічно об’єднані в зазначений цикл завдяки єдиному предмету дослідження та їх спрямуванню на виявлення змісту норм договірного права, підвищення ефективності їх застосування, на відповідність цих норм міжнародним стандартам.
Науково-теоретична значимість циклу наукових праць полягає, зокрема, у здійсненні комплексного аналізу механізму регулювання договірних відносин, висвітленні загальних засад договірних відносин, обґрунтуванні формування комплексного інституту договірного права, визначено його місце у правовій системі, висвітлено особливості окремих видів договірних конструкцій. Сформульовані науково-теоретичні ідеї та концепції теорії договірного права мають значення для всієї системи юридичної науки, є істотним внеском у цивілістичну доктрину.
Зміст наукових праць циклу спрямований на інтеграцію у правові системи Європейського Союзу.
Зазначений цикл праць є значним внеском в теорію і практику українського права, в якому системно і ґрунтовно досліджено актуальні проблеми сучасного цивільного права, запропоновано адекватні способи їх розв’язання, що підтверджується активним використанням наукових праць цього циклу в законотворчій, правозастосовній і науковій діяльності.
Цикл містить значну частину раніше не захищених в юридичній науці наукових положень та отримані авторами нові науково обґрунтовані результати в галузі юридичної науки, які в сукупності розв’язують важливі наукові проблеми загальнотеоретичних, нормотворчих і правозастосовчих питань цивільно-правового регулювання договірних відносин в умовах формування в Україні ринкової економіки.
Частина результатів наукових досліджень впроваджена під час розробки нового Цивільного кодексу України, Сімейного кодексу України, Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», Закону України «Про акціонерні товариства», інших актів законодавства України, вони враховані в окремих постановах Пленуму Верховного Суду України. Вони можуть бути і в подальшому використані для вдосконалення законодавства України.
Наукові праці циклу опубліковані загальним накладом близько 100000 примірників.
Усе наведене вище свідчить, що зазначений цикл є своєчасним, з огляду на системну світову економічну кризу, і неординарним правовим явищем загальнодержавного рівня, якому притаманні всі характеристики науково-правової передумови, необхідної для формування якісно нових підходів до вирішення принципових питань договірного права, формування перспективних підходів до визначення ефективної вітчизняної правової політики.
Микола ГАЛЯНТИЧ, заступник директора НДІ підприємництва і права АПрН України, доктор юридичних наук, професор.