Зазвичай українка Галина Поташнікова та болгарка Галя Павлова стоять по різні боки кордону. Але проблеми, з якими їм доводиться стикатись у щоденній роботі, такі близькі та знайомі, що вони дуже швидко знайшли спільну мову під час міжнародного семінару, який відбувся у Хмельницькому центрі підвищення кваліфікації та підготовки кадрів державної митної служби України. Адже обидві навчають митників секретів професії: Поташнікова — на посаді доцента кафедри спеціальних дисциплін згаданого центру, а Павлова — координатора з митних стандартів і навчання Місії з надання прикордонної допомоги Україні та Молдові.

 

Та не тільки для них, а для всіх учасників зібрання, які з’їхалися із Росії, Болгарії, Польщі, Угорщини, Литви, Молдови, зустріч була і цікава, і повчальна. Високі стандарти підготовки та перепідготовки митних кадрів демонстрував Хмельницький центр, який є головним у цій галузі в країні. Щорічно тут проходять навчання та перепідготовку 2,3 тисячі співробітників митниці. До того ж у центрі не тільки оволодівають секретами професійної майстерності інспектори, які вперше одягають форму митника, а й підтверджують свої теоретичні та практичні знання фахівці з багаторічним досвідом, включаючи заступників начальників митниць. Викладачі центру з гордістю говорять про те, що із майже півсотні начальників митниць, що діють у країні, близько двох десятків свого часу були слухачами цього навчального закладу.

Поділитись кращим досвідом в системі митного навчання і професійної підготовки мали змогу і всі учасники семінару, адже у кожної держави є і свої технології, і своя специфіка. Скажімо, будь-кого може вразити своєю масштабністю єдиний центр підготовки працівників правоохоронних служб, що діє в Сполучених Штатах. Багатовікові традиції митної справи збережено в європейській професійній школі. А, скажімо, представники Російської митної академії поділились досвідом дистанційного навчання митників.

— Нам теж є що показати, — переконаний директор Хмельницького навчального центру Андрій Войцещук. — Я впевнений, що такого компактного, універсального і водночас мобільного викладацького колективу, котрий працює в центрі, ще треба пошукати. Адже наші викладачі здійснюють перепідготовку і навчання кадрів за багатьма дисциплінами, дуже швидко переорієнтовуючись до потреб часу. За кілька років ми видали цілу серію монографій та навчальних посібників, стали авторами першого в державі підручника з проблем боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил. Для кожного початківця — це неоціненний теоретичний досвід.

Цікава деталь: щорічно Академія митної служби України відправляє на митниці дві з половиною сотні своїх випускників. Але при цьому плинність кадрів становить 1,8 тисячі чоловік на рік. А це означає, що на митницю приходять працювати фахівці з іншими дипломами, котрі не завжди знайомі з професійними секретами саме цієї галузі. Розкрити ці таємниці, дати додаткові знання і практичні навички і покликаний центр.

Тому, окрім теоретичної підготовки, велику увагу тут приділяють саме практичним заняттям. З усіх митних постів країни сюди надходять відеофільми із кадрами затримання контрабандистів, виявлення різних порушень. Ці зйомки є своєрідним навчальним посібником, який підказує, як має поводитись митник, де виявляти особливу пильність, на яких деталях концентрувати увагу. Одночасно всі ці приклади слугують своєрідним матеріалом для узагальнень масштабних проблем. Адже на кожній ділянці кордону існують свої особливості, специфіка порушень, і митник повинен їх добре знати.

Але є і загальні правила для всіх: пильність, уважність, чітке виконання всіх вимог законодавства. Недарма викладачі центру вже як класичний приклад розповідають слухачам випадок про те, як митник-початківець затримав одну з найбільших партій наркотиків, яку намагались ввезти в Україну. Не знадобилось жодних хитрощів, просто митник почав ретельно оглядати контейнери з пальмовим маслом, як це було зазначено в документах. Та варто було «копнути» трохи глибше, щоб виявити схований гашиш. У таких схованках було «законсервовано» дев’ять тонн наркотиків.

Про те, куди і що може заховати контрабандист, у центрі не тільки розказують, а й наочно показують. Відшукати наркотики, зброю, золото, валюту в залізничному вагоні або в автопричепі було запропоновано і учасникам семінару. Адже на території центру представлено практично всі транспортні засоби, в яких може перевозитись контрабанда. У вагоні, морському контейнері, в салоні легковика чи автоцистерні облаштовані спеціальні схованки, де може зберігатись незаконний вантаж.

— Коли все це бачиш, а тим паче до всього можеш доторкнутись, спробувати, як воно працює, починаєш розуміти, як на практиці повинен бути організований митний контроль, — ділилась враженнями від побаченого Бенедикт Мейлль, представник генерального секретаріату Всесвітньої митної організації. Високу оцінку роботі українських митників загалом і Хмельницького центру зокрема дав і керівник програми експортного контролю і безпеки кордонів, що діє при американському посольстві в Україні, Роберт Олсон, зауваживши, що і йому, і американським митникам теж є чого повчитись в українських колег.

Взагалі ця зустріч показала, що сьогодні митники різних держав, працюючи по різні боки кордонів, зацікавлені у спільній роботі. Особливо це стосується країн — членів Всесвітньої митної організації, яка налічує дві сотні держав, на які припадає 99 відсотків торгівлі. Адже всі вони намагаються працювати за єдиними правилами і стандартами, дотримуючись однакових законів. Щоб стати повноправним членом цієї організації, привести законодавство до її вимог, і державній митній службі, і академії, і центру довелось чимало попрацювати.

Але й тепер до української митниці особлива увага, адже їй доводиться виконувати функцію своєрідного буфера на шляху зі сходу та півдня до Європи. Тож саме українські митники значною мірою сприяють тому, щоб зупинити поширення небезпечного товару. Водночас вони показують такий високий клас, що вже тепер не відкидається ідея про те, аби відкрити в Україні навчальний центр всесвітньої митної організації.

Митникам різних країн дуже часто доводиться розв’язувати спільні проблеми: боротися із нелегальною торгівлею зброєю, перекривати шляхи наркоділкам, протистояти терористичним організаціям, запобігати розповсюдженню зброї масового знищення. Успішне вирішення цих завдань значною мірою залежить від того, наскільки злагоджено працюватимуть митники різних країн. Тому митниці не тільки не роз’єднують нас зі світом, а навпаки сприяють об’єднанню та співпраці з різними країнами.

 

Хмельницький.

На знімку: під час семінару.

Фото автора.