Футбол. Учора київське «Динамо» вилетіло на двотижневий збір до Австрії. У складі команди: воротарі — Богуш, Шовковський, Рибка; оборонці — Бетао, Мандзюк, Несмачний, Фашан, Хачеріді; півоборонці — Алієв, Вукоєвич, Гіоане, Гусєв, Єременко, Корреа, Кравченко, Нінкович, Бельгазуані; нападники — Гільєрме, Зозуля, Кравець, Мілевський, Ярмоленко.

А напередодні на клубній базі в Кончі-Заспі відбувся день відкритих дверей. Представники ЗМІ спілкувалися з тренером Валерієм Газзаєвим (на знімку), його асистентами і гравцями.
— Якої думки ви про нинішній рівень готовності гравців?
— Протягом трьох днів хлопці проходили поглиблене медобстеження. Попереду австрійський збір, на якому готуватимемося до сезону. Робота складається з двох етапів. Семиденного базового тренувального процесу, та ігрового відрізка — трьох матчів. 11 липня для нас починається сезон. Ближче з футболістами познайомитися можливості поки що не було. Гравці національних збірних тільки сьогодні прибувають до Києва. Особисті розмови з футболістами почну завтра.
— Як і в ЦСКА, ваш помічник Володимир Шевчук перейматиметься збиранням інформації?
— Шевчук очолить аналітичний центр. Він переглядатиме всіх наших суперників, готуватиме для тренера резюме щодо кожної команди, гравця, тактики.
— Серед тих, хто працюватиме в Австрії , значиться і Бельгазуані...
— Я багатьох гравців ще в ділі не бачив. Природно, є виконавці, котрі утворюють основний склад. Варто враховувати той фактор, що Діакате і Михалик травмовані й будуть готові, у найкращому разі, один у серпні—вересні, а другий — у листопаді. Несмачний і Саблич почнуть тренуватися у складі команди 8 липня. Втрата цих гравців істотна. Ель Каддурі, Бангура та Юссуф почнуть підготовку до сезону 1 липня. Вони 21 червня тільки закінчили виступати за свої національні збірні. Їм дали можливість відпочити десять днів. Ми взяли на збір гравців, які раніше перебували в оренді. Хочу подивитися на них у ділі, скласти думку про кожного. Про них знаю лише зі слів. А щоб приймати рішення, повинен особисто переконатися в можливостях кожного гравця.
— Скільки футболістів тепер під вашою рукою?
— На зборі працюватиме 21 гравець. Плюс Ель Каддурі, Бангура, Юссуф. Також ведемо інтенсивні перемовини з двома новачками, які підсилять нашу команду згодом. Це центральний оборонець і лівий півоборонець.
— Що скажете про гру Богуша та Мілевського в матчі Україна — Казахстан? Коли одужає Алієв і якої тактичної схеми дотримуватиметься «Динамо»?
— Богуш і Мілевський у тому матчі залишили приємне враження. Незважаючи на те, що провели інтенсивний чемпіонат. Мілевський був причетний до забитих м’ячів. Стосовно Алієва, то зранку лікарі доповідали, що в нього позитивна динаміка відновлення. Сподіваюся, завтра стане до занять у загальній групі. Вестимемо гру з чотирма оборонцями, трьома центральними півоборонцями і трьома нападниками. Це, звичайно, базова схема. Природно, ми її будемо видозмінювати. Можна грати з двома і трьома нападниками. Головне, дотримуватися балансу між атакою та обороною.
— Чи ви є прихильником штрафних санкцій, приміром, за запізнення або зайву вагу?
— У будь-якій організації є свої правила. Це стосується і спортивної команди. Є преміальна система, штрафні санкції. Це не догма, але люди повинні правильно виконувати свою роботу. Існують зобов’язання футболістів перед клубом. І навпаки. Вважаю, що порядок має бути скрізь. Запізнення просто неприпустимі, а щодо ваги... Знаєте, серед видатних не було ненажер.
— Чи велися перемовини про повернення Шевченка?
— Сьогодні Шевченко — гравець «Челсі». Звичайно, всі ми пишаємося Андрієм, але говорити про його прихід у «Динамо» немає жодних підстав.
— На лівому фланзі практично весь сезон відіграв Мілош Нінкович. То хіба вас не влаштовує його гра повною мірою, коли запрошуєте лівого півоборонця?
— Існує конкуренція й прагнення посилити атакуючі дії. Є тактика, згідно з якою будуватимемо свою гру. Якщо Нінкович відповідатиме цим вимогам, він гратиме. Те саме скажу й про будь-якого іншого футболіста. Команда стала чемпіоном країни і гідно зіграла на міжнародній арені. Але завтра ми повинні бути готові до нових досягнень, іти вперед.
— Проінформуєте про потенційних новачків?
— Спершу скажу, що постараюся задіяти якомога більшу кількість українських гравців. Либонь, це буде правильною стратегічною лінією. Є дуже талановита молодь. Той самий Кравець, Ярмоленко, Зозуля. Нам усім варто заохочувати місцевих талановитих гравців. А запрошувані нами легіонери повинні бути сильними. Центральний оборонець буде з Бразилії. Це молодий хлопець, пройшов усі збірні, є капітаном команди. Але поки що він не поставив підпису під контрактом, тому більше сказати не можу.
— А на Гусєва розраховуєте?
— Звичайно. Я знаю Олега як відмінного виконавця. Шкода, що після важкої травми він тривалий час не міг відновитися. Зараз його нічого не турбує. Зроблю все можливе, щоб він грав. Решта залежатиме тільки від нього самого.
— Як проходитиме підготовка до Суперкубка?
— Сьомого липня ми граємо в Австрії і повертаємося до Києва. Наступного дня — вихідний, а дев’ятого липня відновимо тренування. Після Суперкубка матимемо тижневий цикл підготовки до старту чемпіонату.
— До речі, чи влаштовує вас календар національного турніру?
— У різні періоди все одно доведеться грати з кожною командою-учасницею. Календар ми маємо приймати, який він є, готуватися до нього. Цим питанням особливо не переймаюся.
— Хто, крім «Динамо» і «Шахтаря», здатний претендувати на перше місце?
— Наскільки я обізнаний, то це ще «Металіст» і «Дніпро»...
 
Фото Володимира КОТЛЕНКА.