Навіщо під час фінансової кризи витрачати кошти на зміну вивіски
Навіть під час світової фінансової кризи, що негативно позначилася на українській фінансовій системі, «БТА Банк» залишається однією із небагатьох фінустанов, робота якої залишається стабільною. Банк як і раніше видає кредити, повертає депозити населенню, навіть якщо їхній термін ще не закінчився, а також без жодних затримок проводить платежі і юридичних, і фізичних осіб. Здавалося б, у такій ситуації, коли логотип «БТА Банку» асоціюється із стабільністю і надійністю, немає сенсу затівати зміну вивіски. Ми вирішили розібратися, навіщо під час фінансової кризи фінансистам витрачати істотні кошти на зміну вивіски.
Довіра зростає
Якщо згадати, як розвивалася економічна криза в Україні, то можна сказати, що першим «дзвіночком» для простих громадян стали проблеми з одним із найбільших українських банків. Потім були мораторій НБУ, відсутність грошей у банкоматах і касах банків, черги пенсіонерів, які приходили за 3—4 години до відкриття відділень, сподіваючись одержати хоча б частину своїх грошей, введення тимчасових адміністрацій у проблемні фінустанови та багато інших принад. Цікаво, що нічого схожого в «БТА Банку» не відбувалося. Більше того, якщо вкладники втікають із багатьох фінустанов, та довіра до «БТА Банку» зростає.
Так, у травні рейтингове агентство «Експерт-Рейтинг» проаналізувало діяльність вітчизняних фінустанов. За його даними, «БТА Банк» увійшов до числа 23 банків, гідних довіри вкладників. Показово, що із 23 найнадійніших банків 20 — з участю іноземного капіталу, два державні і тільки один банк винятково з українськими власниками.
Аналітики агентства відзначають, що «БТА Банк» поліпшив рейтингову категорію, виправдавши наданий торік його публічному рейтингу прогноз (С++) і збільшивши його до рівня «В». Причому основою для підвищення рейтингової оцінки стали поліпшені показники саме українського БТА.
Коли криза — пусте
Хтось скаже, що довіра вкладників — це поняття суб’єктивне. Проте і фінансове становище банку оцінюється як стабільне. На початку весни рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» оголосило рейтинг українських фінустанов за рівнем надійності внесків населення. «БТА Банк» одержав оцінку «4» із п’яти можливих і був визнаний банком з високим рівнем надійності. За інформацією агентства, у той час, коли більшість банків демонструють середню надійність за внесками — на рівні рейтингу «3», «БТА Банк» зберіг свої позиції і як і раніше залишається серед банків з високим рівнем надійності. Під час присвоєння рейтингу надійності банківського вкладу використовується система таких критеріїв: ліквідність банку; структура, концентрація і стабільність ресурсної бази; диверсифікованість і якість активів; ефективність діяльності; ступінь чутливості банку до виникнення несприятливих економічних або політичних чинників; наявність підтримки й можливість залучення ресурсів. Цікаво, що в цьому рейтингу взяли участь 75 банків України й тільки 15 дозволили відкрити інформацію для громадськості.
Також рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» підтвердило кредитний довгостроковий рейтинг «БТА Банку» на рівні uaBBB. Прогноз кредитного рейтингу — стабільний. Це означає, що в довгостроковій перспективі банку нічого не загрожує і вкладники можуть спокійно відкривати довгострокові депозити.
Однак не всі вірять рейтинговим агентствам. Для таких клієнтів є й думка Національного банку України. За даними НБУ, коефіцієнт миттєвої ліквідності вітчизняного «БТА Банку», що підтверджує його можливість миттєво й у повному обсязі розрахуватися за всіма своїми зобов’язаннями, становить 495 відсотків, за мінімально необхідного нормативного показника, встановленого НБУ, — 20 відсотків і за середнього в банківській системі — 60—65 відсотків. Отже, «БТА Банк», навіть за офіційним даними, як мінімум у 8 разів надійніший за середньостатистичну українську фінустанову.
Зміна вивіски
Однак навіть у такій ситуації, коли всі фінансові показники в нормі, в банку зважилися на ребрендинг. Саме нині для цього найбільш підходящий час.
— Наш банк працює на фінансовому ринку України з 2006 року, — каже заступник голови правління українського «БТА Банку» Наталя Сергєєва. — Динамічний розвиток повинен мати й відповідну зовнішню складову. Керівництво банку вважає, що нинішнє становище нашого фінансового підприємства, котре входить до десятки найстабільніших банків України, — це найбільш підходящий час для посилення іміджу й вироблення нової стратегії розвитку. Але є у цьому й інший підтекст. Український «БТА Банк» хоче дистанціюватися від казахстанського БТА Банку, який зазнає серйозних фінансових труднощів.
— У капіталі українського «БТА Банку» частка акцій казахстанського БТА неістотна і становить менше 10 відсотків, — зазначає Наталя Сергєєва. — Казахстанський БТА не може впливати на розвиток діяльності українського банку й виконання ним своїх зобов’язань. Український банк не хоче, щоб його асоціювали з казахстанською фінустановою. Адже в наш час, коли інформація розноситься зі швидкістю світла, миттєво можна втратити всю довіру, яку доводилося заробляти роками.
Природно, банкіри не хочуть, щоб українські клієнти, які вже налякані фінансовою кризою знову втратили довіру до банківської системи.
Тепер стає зрозуміло, чому банк планує витратити істотні кошти на зміну вивіски, адже найдорожче, що найбільше цінується під час кризи, — це довіра клієнтів. І український «БТА Банк» не хоче її втратити.
НАША ДОВІДКА
ВАТ «БТА Банк» зареєстрований 10 грудня 1992 року в Державному реєстрі банків (№133) як відкрите акціонерне товариство і є правонаступником ВАТ «Український кредитно-торговельний банк». Відкрите акціонерне товариство «БТА Банк» одержало ліцензію НБУ №25 від 8.11.2006 року.
ВАТ «БТА Банк» — член Асоціації українських банків, ВАТ «Київська Міжнародна Фондова Біржа», член міжнародної асоціації міжбанківських телекомунікацій S. W. І. F. T., міжнародної мережі REUTERS, Фонду гарантування внесків фізичних осіб.
Відділення ВАТ «БТА Банк» відкрито в Києві, Донецьку, Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Кривому Розі, Луганську, Херсоні, Одесі, Маріуполі, Чернівцях і Судаку.
За результатами діагностичного дослідження компанії «Ернст енд Янг. Аудиторські послуги», український «БТА Банк» не потребує коригування фінансового результату діяльності. Станом на 1 березня 2009 року ВАТ «БТА Банк» виконав усі свої зобов’язання перед клієнтами.
За даними НБУ, ВАТ «БТА Банк» (Україна) є 46-м банком країни за активами (понад 3 млрд. гривень) і 17-м за розміром балансового капіталу (1,57 млрд. гривень) (01.01.2009 г). Під час додаткового проведення діагностичного дослідження НБУ стосовно здійснення українським «БТА Банком» ризикових операцій, які можуть загрожувати інтересам вкладників та інших кредиторів банку, а також зменшити надліквідність банку, виявлено запас як миттєвої, так і прогнозної ліквідності банку.
Фінансові результати на 1 січня 2009 року мали такий вигляд:
активи банку — 3 млрд. 178 млн. 432 тис. гривень;
зобов’язання — 1 млрд. 646 млн. 256 тис. гривень;
власний капітал — 1 млрд. 532 млн. 176 тис. гривень;
статутний капітал — 1,5 млрд. гривень;
чистий прибуток за 2008 рік — 10 млн. 664 тис. гривень.
Спеціалізація банку: обслуговування фізичних осіб, індивідуальних підприємців і підприємств малого бізнесу.

Стратегічна мета банку — посісти лідируючу позицію в секторі банківських послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також на ринку роздрібних фінансових послуг і малого та середнього бізнесу.