Краще орієнтуватися в сучасних процесах і тенденціях в агропромисловому комплексі народному депутату, заступнику голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Сергію Терещуку допомагає постійне спілкування з досвідченими керівниками сільгосппідприємств. З ними він звіряє власне бачення розвитку галузі.
Нещодавно в парламентарія відбулася цікава й плідна зустріч з двома легендарними господарниками: двічі Героєм Соціалістичної Праці Володимиром Плютинським з Рівненщини та Героєм України Миколою Васильченком з Черкащини.
— Єдина галузь, котра на повну силу тягне «плуга» економіки, — це сільське господарство, — каже директор СТОВ «Агрофірма «Маяк» Микола Васильченко, показуючи гостям поля і ферми. — Ми у своєму господарстві кризи не бачимо й, думаю, не побачимо. Зараз утримуємо три тисячі голів великої рогатої худоби, з яких тисяча — молочна череда. Маємо дев’ять тисяч голів свиней. Рентабельність виробленого у «Маяку» молока — 93 відсотки, свинини — 48. Нам вдається господарювати без залучення іноземних інвестицій та кредитного «ярма». За останні дев’ять років у власне виробництво вклали понад 212 мільйонів своїх кровних гривень.
Та це не означає, продовжив думку колеги голова правління агрофірми «Зоря» Володимир Плютинський, що економічно міцні господарства не потребують фінансових ресурсів. Якби кредити для сільгоспвиробника були помірними й доступними, то такі, як Васильченко та інші талановиті керівники, «гори б перевернули», — каже він.
Увагу народного депутата аграрії звернули також на неприпустимість збільшення ввезення в Україну м’ясної продукції від зарубіжних виробників. Торік імпорт становив 540 тисяч тонн. Цього року уряд вирішив «завалити» полиці магазинів закордонним м’ясом і видав ліцензії на ввезення близько чотирьох мільйонів тонн. «У той час, — підкреслив Микола Семенович, — коли вітчизняні виробники м’яса позбавлені будь-яких державних дотацій, уряд підтримує і заохочує чужоземних. При цьому не зважає на те, що ввозиться не якісна продукція, а «ріжки та ніжки», перемелена шкура й хрящі».
Сергій Терещук запевнив аграріїв, що профільний комітет Верховної Ради тримає у полі зору ці та інші актуальні питання агропромислового комплексу. Парламентарії, котрі послідовно відстоюють інтереси вітчизняного товаровиробника, наголосив народний депутат, докладуть максимум зусиль, щоби врегулювати їх на законодавчому рівні. Це стосується, зокрема, кількості та якості імпортованої продукції тваринництва, митного, ветеринарного, карантинного контролю. «Якщо ми наведемо лад у цій сфері, — підбив підсумок розмови Сергій Терещук, — усе інше вирішити буде набагато легше».
Черкаська область.
На знімку: народний депутат України Сергій Терещук (у центрі) з Героями: Володимиром Плютинським (ліворуч) та Миколою Васильченком (праворуч).
Фото автора.