Травневі дощі, на які так чекали аграрії Одеського регіону, не принесли тієї живильної вологи, яка могла б стати гарантією майбутнього врожаю. У північних і південних районах на середину червня в орному шарі — лише 8 міліметрів вологи, вдвічі менше за норму. Яровий ячмінь уже починає колоситися, триває формування і налив озимих культур.
На думку фахівців Головного управління агропромислового комплексу облдержадміністрації, за таких екстремальних погодних умов жнива можуть розпочатися на півдні Одещини вже 15 червня.
Під урожай нинішнього року аграрії регіону засіяли 1 мільйон гектарів озимих, у тім числі на зерно — 814 тисяч гектарів. Яровий клин зайняв близько 800 тисяч гектарів. Але в розрахунки хліборобів на одержання високого врожаю, традиційно, втрутилася погода. У березні дощів практично не було, вистрілювали заморозки, квітень видався морозний, у травні дощів теж не було. Від заморозків загинули посіви на 27 тисячах гектарів. Сума збитків становить близько 60 мільйонів гривень.
Однозначно сьогодні можна сказати, що торішнього рекордного врожаю в області не буде. Тим часом селяни, користуючись сонячною погодою, заготовляють сіно. 15 тисяч тонн сіна і 10 тисяч тонн сінажу вже заготовлено.
Відмітна риса нинішнього сільськогосподарського року — сільгоспвиробники, з огляду на уроки минулого року, по-господарськи підійшли до підживлення озимих і обробки посівів гербіцидами. Звичайно, у повному обсязі посівні масиви ні підгодувати, ні обробити не вдалося. Причина — немає коштів на закупівлю сільгоспхімії. Приміром, лише 52 господарства взяли кредити в банках на суму 70 мільйонів гривень. А перед початком посівної йшлося про надання селянам кредитів на суму 300 мільйонів гривень. Якщо говорити про фінансову складову майбутнього врожаю, то борги аграріїв банкам сягають 350 мільйонів гривень. Обіцяна пролонгація заборгованості йде туго. А з урахуванням можливої пені й зростання банківських відсотків майбутній урожай може виявитися й зовсім примарним.
Якщо із зерновими ситуація не така вже й сумна, то з кісточковими породами, столовими сортами винограду, горіхами картина просто жахлива. Заморозки вдарили в ті дні, коли тривала зав’язь плодів. Абрикоси, персики, сливи загинули практично на 80 відсотках посадки. Постраждали від заморозків і виноградні плантації.
Першими за традицією почнуть збір урожаю в південних районах області — Саратському, Кілійському, Ізмаїльському, Болградському, Арцизькому. Торік саме ці райони були серед лідерів у жнивах. Аграрії мають намір і в нинішньому році відробити на полях за повною програмою — зернозбиральна техніка до битви за врожай готова, запасів пального вистачає. А найголовніше — є незнищенна жадоба хлібороба з честю виконати свої зобов’язання перед матінкою землею.
Ну і звичайно, селяни дуже чекають «милостей» від природи у вигляді рясних дощів.
 
Одеська область.