«Голос України» вже повідомляв про загибель десяти корів на пасовищі у селі Красне Тиврівського району на Вінниччині. За три дні перед тим у місцевому ТОВ «Красне-Агроінвест» обробляли поле розчином карбаміду. Поле від пасовища — десь за чотириста метрів. І худоба туди не заходила...

 

Дорога до поля йде через пасовище. Отруту возили трактором у металевій діжці. Селяни припускають, що на вибоїнах рідина могла розхлюпатися. «Інакше звідки взялася ця калюжа?» — питають вони. Те, що в калюжі не вода, видно неозброєним оком, у чому автор цих рядків переконався наступного дня після загибелі тварин. У виїмках, що утворилися від коліс трактора — коричнева рідина з неприємним запахом.

— Сердиті люди готові були вчинити самосуд над механізатором, який возив карбамід, — каже сільський голова Красного Володимир Максименко. — А той божиться, що не винен.

— Десь за триста метрів від калюжі впала перша корова, — уточнює Володимир Максименко. — Очевидно, коли проганяли корів, деякі з них напилися отрути. В карбаміду солоний присмак. А худоба солонець любить....

Протягом години загинуло десять корів. У череді того дня було 120 голів. Їх пасли четверо пастухів. «Першою впала корова Любові Мартьоли, — каже пастух Леонід Кобзяр. — Впала так, ніби в неї снайпер поцілив. Ще не встигли зрозуміти, що діється, як те саме сталося з корівкою Володимира Мельника. А далі на землі опинилася корова Лукасевича. Тіла їх одразу ставали дерев’яними. Я торкався їх, тому знаю, що кажу».

Леоніду Кобзяру скоро сімдесят. Худобу пасе змалку. Таке на пасовищі пережив уперше. Він каже, біда могла бути ще більшою: «Худоба в тривозі страшна! Може одна одній животи розпороти, роги відбити. Череда була дуже неспокійна, ревіла худоба так, що волося на голові дибом ставало!».

Тіла тварин відтягнули на край пасовища трактором. Допоміг Сергій Перко. У нього корова теж загинула. «Коли я прибув на поле, п’ять корів уже лежали мертві, — продовжує Володимир Максименко. — Ще п’ять упали на моїх очах...»

Він каже, що ветеринари з району прибули дуже швидко. Їм вдалося врятувати три телиці. Схоже, ті не пили, а отруїлися випарами. Пізніше приїхали представники ветеринарної міліції з Вінниці. Вони відібрали патологоанатомічний матеріал для досліджень. Так само взяли проби рідини з калюжі.

Мертвих тварин відвезли у Тульчин на переробку на ветсанзаводі. Власники загиблих корів не можуть оговтатися від пережитого. Для них корівки були годувальницями.

— У мене п’ятеро дітей, — плаче Лучія П’ятницька, — найменшому Денису — сім місяців. Тепер іду по селу, прошу, щоб хто продав молоко.

Жінка розповідає, що корова давала 12—13 літрів молока. Вистачало і дітям, і на завод продавали, там через кожні десять днів платили. В сім’ї роботу має тільки чоловік, а заробітки невеликі. Найближчі ринки, де торгують худобою, у селищах Шпиків і Джурин, Шаргородського району. Це неблизько. Й коштує добра корова немало — 6—7 тисяч гривень.

Потерпілі господарі уже двічі збиралися в сільраді. На зборах вирішили вимагати від керівництва ТОВ «Красне-Агроінвест» відшкодування збитків. Присутній на зборах заступник директора товариства Леонід Загоруйко пообіцяв вирішити питання про повернення коштів —якщо будуть висновки експертизи з підтвердженням отруєння. У понеділок, 22 червня ц. р., у сільського голови вже були відповідні документи. Тому потерпілі знову зібралися у сільраді. Далі мали йти до керівництва ТОВ «Красне-Агроінвест».

— Селянам дорікають, що худоба не була застрахована, — каже Володимир Максименко. — Але не питають, чому вони цього не зробили. Річ у тім, що люди розчарувалися в страхових компаніях. Бо ще ні разу не було, щоб страховики виплатили належну суму. Останній приклад, коли пожежа знищила хлів і майно в нашої односелиці. Жінка витратила немало грошей на поїздки у Тиврів та Вінницю. Зрештою, страхова компанія відшкодувала аж... 45 гривень. За ці гроші й листа шиферу не купиш. Рідину з отруйної калюжі відкачали на третій день після трагедії. На її місці зняли також шар грунту. Пізно!..

 

Вінницька область.

На знімку: у Лучії П’ятницької з втратою корови п’ятеро дітей залишилися без молока.

Фото автора.